A kék alapon fehér nyíl az egyirányú utca jele, de ha ez a nyil jobbra vagy balra el van forditva akkor az is az egyirányúságot jelenti, vagy csupán csak annyit hogy itt jobbra v balra muszáj fordulni?
Ha a tábla négyzet alakú, felfelé mutató nyíllal, akkor jelent egyirányú utcát. Négyzet alakú jobbra - balra mutató nyilat ábrázoló tábla nincs.
A négyzet alakú táblák mindig tájékoztató táblák.
Ha a tábla kör alakú ( ilyenek az utasítás vagy tiltást adó táblák), akkor az kötelező haladási irányt jelez, és csak az azon szereplő nyíl által mutatott irányba- vagy irányokba lehet továbbhaladni.
3! Van fektetett egyirányú utat jelző tábla. Találkoztam is ilyennel, nem csak a jogtárban látom.
Kihelyezési elve nem tudom mi, de szűk utcák elején jött velem szemben. Az út bal oldalán volt, s arról tudósított, ha jobbra kanyarodom, az egyirányú lesz.
Igaz, azt el is felejtettem. Én még talán soha sem találkoztam vele, és hirtelen csak a "klasszikus" négyzet alakú táblákat pörgettem végig magamban.
Köszi!
A kör alakú tábla a kötelező haladás irány, de ez nem feltétlenül jelent egy irányú utat.
Példaként kétirányú az út, de záróvonal van előtted, ami miatt nem mehetsz balra. A nyíl tájékoztat, hogy csak jobbra fordulhatsz ki, oszt valahol majd megfordulsz.
Külföldön találkoztam a fektetett nyíllal.
Ha pl. egy egyirányú utca közepébe csatlakozom be egy oldalsó utcából, akkor mutatja, hogy merre van a haladási irány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!