Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ennyit számít a légellenállás?

Ennyit számít a légellenállás?

Figyelt kérdés

Hali

Láttam egy netes tesztet ahol egy új Clio-t teszteltek,autópályán mondták,hogy -2 ,-3 liter fogyasztás csökkenést ellehet érni egy kamion mögé be gubódzva ,és tényleg -2.4 literrel kevesebbet mutatott a fogyasztásmérő.

2016. márc. 15. 09:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
A légellenállás nem egyenesen, hanem négyzetesen arányos kb. a sebességgel. Ergo igen, rettentő sokat számít.
2016. márc. 15. 09:41
 2/11 Tomcatters ***** válasza:
Ezt volt ,hogy csináltam én is :) csak hat 90 el kullogni ,nem sokaig birtam,de valóban hatásos ezt en is tudom igazolni
2016. márc. 15. 09:44
 3/11 anonim ***** válasza:

Így van, hisz sok más mellett ugyan, de a légellenállás a leginkább lassító tényező. Csak a kamionos nem fog neked örülni, mert az ő fogyasztása meg annyival nő amennyivel a tied csökken.

Plusz, nekem legalábbis nagyon zavaró, ha hosszútávon nem látok ki mögüle, és többnyire az ilyesmi fékút szempontjából sem valami biztonságos.

2016. márc. 15. 09:56
 4/11 anonim ***** válasza:

Tényleg ennyit számít, de én nem szívesen mennék féktávon belül.

Suhanc koromban biciklivel mentem gyakran pótkocsis traktor mögött szinte nulla energiával 40 km/h-val. Szélárnyék, plusz valami szívóhatás is van a járművek mögött.

2016. márc. 15. 10:00
 5/11 anonim ***** válasza:
Igen, rengeteget számít, de az a 3 liter egy amúgy is takarékos autónál nekem kicsit túlzásnak tűnik.
2016. márc. 15. 11:12
 6/11 A kérdező kommentje:
4,3-at mért a mutató
2016. márc. 15. 11:52
 7/11 anonim ***** válasza:

#3- as:

Ezt kifejtenéd?

"Csak a kamionos nem fog neked örülni, mert az ő fogyasztása meg annyival nő amennyivel a tied csökken. "

2016. márc. 15. 12:27
 8/11 A kérdező kommentje:
Ezt énsem értem,elvileg közel légüres térről beszélünk ,vagyis ott a nullához közeli légellenállásról kell beszélni,ha bemegyünk akkor se lesz ott elvbe semmi ami nehezíteni a kamiont
2016. márc. 15. 12:34
 9/11 anonim ***** válasza:

[link]

Bocsi, én tudtam rosszul, beleestem abba a hibába, mint itt a kérdező, vagy az 5. válaszoló.

3. voltam

2016. márc. 15. 14:23
 10/11 anonim ***** válasza:

Valamennyit persze számít, hogy kisebb a közegellenállás. Én furgonok mögé szoktam beállni, amik nem 90-nel csammognak, hanem mennek 130-140-et pályán. Ez nekem is pont jó sebesség. Persze nem mászok a seggükbe, olyan 50m távolságot tartok, hogy ha fékezni kellene legyen hely, meg őket se zavarjam. És így is egy fél liternyit lehet spórolni.

Azt a 3 litert túlzásnak tartom. A dízelem ami 90km/h-val beéri 4,5 literrel, nem hiszem hogy hirtelen 1,5 litert fogyasztana. Egy szívó benzines autónál, ami fogyaszt 7-8 litert talán elképzelhetőnek tartok több liternyi csökkenést.

2016. márc. 15. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!