Automata váltós autó vs. Hagyományos váltós. Könnyebb lenne automatán?
Közel 1 éve van jogsim, nem gyakran, de vezetgetek néha egy sima váltós autón (városban, országúton, autópályán is vegyesen), kb. 3000 km-t vezethettem eddig, ami tudom, nem sok. Anno a vezetés tanuláskor is a legnagyobb bajom a váltó-kuplung kezeléssel volt, a hibáim jelentős részét arra tudtam visszavezetni (lefulladás induláskor, túl hamar vagy túl későn váltás, kinyomott kuplunggal kanyarodás és hasonlók). Most, hogy már vezetgetek, a hibázásaim, bénázásaim 70%-a még mindig a fentiekre vezethető vissza úgy érzem. Jobban megy már, de sajnos volt már több ebből eredő hiba, éles helyzetben. Dugóban, vagy nagyobb forgalomban, emelkedőn induláskor meg kész rémálom nekem ez a váltogatás, plusz tehernek érzem, elvonja kissé a figyelmem. Maga a váltás folyamata megy, tehát hogy mit hogy kell nyomni stb., csak vagy későn kapcsolok, hogy hopp, váltani is kellene, vagy elfelejtem, hogy mondjuk ehhez a manőverhez alacsonyabb vagy magasabb fokozat kéne, illetve vannak a tipikus visszagurulások, amit per pill úgy oldok meg, hogy vagy kézifékes indulás, vagy tövig a gáz miközben engedem fel a kuplungot, nehogy lefulladjak vagy visszaguruljak. Úgy érzem, megrekedtem egy szinten, és a váltó-kuplung duó húzza vissza a "fejlődésem".
Kinek mi a véleménye, jobban menne a vezetés, ha automata váltós kocsira állnék át? Volt valaki hasonló szituban?
(Az, hogy a sima váltó az igazi vezetési élmény, meg hogy az automata drágább vagy többet eszik, most nem érdekel.)
Itthon húsz éve vezetek automatát, soha semmi hiba nem volt egyik kocsimmal sem.
Több száz millió ember él úgy , hogy nem is látott kéziváltós kocsit, mégis émelt fővel él.
Szerencsére hazánkban is gyarapodik az automata kocsik száma, elegendő a parkoló autókba benézni.
A kérdésedre: egyértelmű, hogy ne kínlódj kézivel, semmi értelme. Senkit nem érdekel, hogy tudsz-e kéziváltóst vezetni. Vásárolj egy bolygóműves-hidraulikus váltós kocsit, és soha nem lesz gondod.
Az, hogy az automata elromlik, meg drága, meg sokat fogyaszt, az a hit maradjon meg a kéziváltót szeretőknek.
Legndák mindig is lesznek.
Automata mindörökké!
Kérdező!
Teljesen egyetértek az előzővel!
"Az, hogy az automata elromlik, meg drága, meg sokat fogyaszt, az a hit maradjon meg a kéziváltót szeretőknek."
Aztán amikor elromlik akkor jön a pofon, mert tényleg drága. Azért ne essünk már át a ló túloldalára :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!