Hülyeség olcsó autót venni, és megcsinálni?
Eladtam a régi autóm, most szeretnék másikat.
sokat gondolkoztam azon,hogy valami olcsó, pár százezres, 15-20 éves autót kéne vennem ami igazán olcsó,egyszerű szerkezet, és azt megcsinálni.
Ami fontos, OKJ-n tanulok, 21 éves vagyok, alkalmi munkákból van pénzem, meg persze a szüleimtől.
Apám autószerelő, de ő csak vonogatja a vállát, azt mondja, az én dolgom.
Érdeklődöm az autószerelés iránt, ugyan így a legjobb barátom, valamint az ő apja is autószerelő, a segítség megvan.
Az előző autóm egy Golf III-as volt, 200 ezerért vettem, és 1 év alatt ráköltöttem durván 60-70 ezret.(persze a biztosítás, üzemanyag nincs benne ebben)
Mindent mi csináltunk meg, csak alkatrészeket vettünk, szerelő műhelyben kétszer volt a kocsi, egy váltófelújításhoz ki kellett venni, meg egy üzemanyagfolyást csináltak meg, ezt is ott ahol faterom dolgozik, csak a főnök nem engedi ingyen odahordani, de természetesen mivel faterom csinálta nem kellett teljes árat fizetni.
Lényegében csak gumit feltenni,futóművet állítani, meg váltót/motort kiszerelni nem tudunk (utóbbi kettőt azért nem mert nincs mivel kiemelni, de egyébként ahhoz is hozzátudunk nyúlni, tehát értjük mi,hogy,miért, ha mégsem valamelyikünk faterja besegít, a gond inkább,hogy nincs saját műhelyünk)
Összefoglalva nem járunk szerelőhöz,hogy jó vaskos munkadíjakat gomboljanak le, és az olcsó kocsi alatt sem egy minden porcikájában beteg kocsira gondolok, de egy 150-200 ezer.
(Most épp van még 100 ezrem amit azonnal rátudok költeni)
Nem munkába járok, nem családot hordok vele, inkább csak tanulok, nem nagy baj ha kiesik a kocsi, de nem tudok dönteni,hogy érdemes e olcsón megvenni, és megcsinálni, mint a Golfot.
(A Golf azért került eladásra mert bár jó kocsi, de nem az esetem formailag)
A körülményeket figyelembe véve érdemes lehet, vagy így sem jó ötlet?
A kis mozaikokból nálam az kezd összeállni, hogy a szerelők nem annyira lelkesek mint, te.
Oké, hogy segítenek, de nem kellene ezzel visszaélni, nem 150ezres autók feltupírozását sózni a nyakukba.
Rosszul látod.
Apám belefáradt már az autószerelésbe, nyilván szívesebben csinál mást a szabadidejében, mint,hogy az én kocsimat szerelje, de természetesen segít.
Leginkább szóban, ha olyan van, akkor csinál meg valamit, de legtöbbször otthagy, és csak az eredményt nézi meg,hogy nem fogok e árokba borulni.
A barátom apja szintén hasonló, bár ő fiatalabb, és többet segít.A barátom egyébként nem autószerelő, csak ketten csináljuk, hülyék nem vagyunk, az átlag embernél többet tudunk, a szerelőnél kevesebbet.
10/1-2 alkalom az amikor "szülői" segítséget kérünk, persze szóban többször, kérdéseink vannak bőven, de amit elmondanak,azt többnyire meg is tudjuk valósítani.Tény,hogy akár több időbe is beletelik, elrontjuk, és újra le kell szerelni, de nem mondanám,hogy ők csinálják a munka nagyobb részét.
Igen, ezt a "vadászni" kell rá dolgot én is kapizsgálom.
Már, a műszaki nélküli autókon is elgondolkoztam, de apám is ezért mondja,hogy válasszak valamit, és megnézzük, kép alapján ő sem tudja megmondani.
Láttam egy-két nagy "humbug" dumát, meg ismerem a mondást is ,hogy olcsó húsnak híg a leve.
Pl. egy rohadó autót is megvennék, ha jó a kuplung,váltó,motor.
De ha ezek közül valamelyik elszáll, az gond, mert ugye ezek már bonyolultabb dolgok.Persze, ha csak elszakad a bowden, vagy ilyen, az még a műhelyben is 10 ezer alatt javítható, na de ha az egész...
Vadregényes úton, egyszer hozzánk került egy régi Ford, amit anyukám mindenáron a magáénak akart, hiába mondta apám,hogy kuka az egész, nem lehetett.
Eladáskor 200 ezer volt beleölve,ami 1 millió lett volna, ha kedvezmények, és kapcsolatok nélkül, egy idegen szerelővel csináltatjuk meg.
Fékek után,kuplung,turbó,végül a váltó is megadta magát.Ja, és 250-ért tudtuk eladni ezek után,hogy ennyi rá lett/rá lett volna költve....
Na, ez az amit nem akarok.
Szerintem nem is kérdés. Nem éri meg.
Egyfelől, nincs olyan hogy ismerős\haver majd ingyen megjavítja. Oké hogy nem kerül pénzbe, de ez szívesség. Azt meg vissza kell adni. Ha nem is neked, apud fog érte dolgozni.
A másik az, hogy egy jó állapotú autót rendszeres karbantartás mellett jó állapotban lehet tartani. Szerintem a lényeg itt az, hogy szinten tartod. Ez nem evolúció, hogy ha úgy hagyod 5 évre magától jobb lesz.
Ha megveszed a rossz autót, hetekig csak azért küzdesz hogy normál állapotú legyen - és akkor egy fillért nem költöttél arra hogy szinten tartsd.
Nem akarlak kioktatni isten ments, csak szerintem itt a logika hibás.
Példának okáért van otthon egy újonnan vásárolt VW csoportos autó. Szerencsés esetben az árában megfizeted a gondtalan éveket. Nálunk nem ez történt, így az új autó jó autó érzés elveszett. De általánosan véve egy jó állapotú autó kevesebbe kerül mint egy rossz autót pofozgatni. Különben senki nem venne újat vagy újszerűt.
Minél régebbi a technika annál nagyobb erőfeszítés egyben tartani. Aki mást mond hazudik. 20on x éves Japánom van. Ismerem az új autó és a öreg autós végletet is.
Remélem segít
Értem, és köszönöm,természetesen minden válasz segít...
Viszont azt nem értem,hogy miért feszül rá erre mindenki,hogy nem én csinálom.De, én csinálom, csak van segítségem.
De eleve, ha apám segít, az nem szívesség, felénk kölcsönösen segítik egymást a családtagok.
Ha apám vesz magának egy új szekrénysort, akkor segítek neki bevonszolni a házba, mert ez a normális.Ha én veszek egy autót,akkor ő segít nekem megjavítani, mert ez a normális.
Az,hogy kérdezgetem, meg,hogy néha meg kell mutatnia valamit, esetleg neki kell megcsinálnia, mert nincs elég szakértelmem hozzá, az még egy kezdő szerelőnél is megeshet, nemhogy nálam.
A barátom is önként segít, direkt arra törekedtem a leírásban,hogy nem az az eset áll fent,hogy rezsi meg 3 gyerek mellett akarok egy autót szerelőhöz hordani, és a végtelenségig rákölteni.
Egyenlőre hobbi, nem járok a kocsival se iskolába, se dolgozni, ha lerohad, akkor ez van, ha 1 hét megjavítani, 1 hét.
Annyi pénzem meg nincs,hogy hibátlan autót vegyek, szóval egy 400 ezres darab is ugyan úgy szar lehet.
Minden ársávban akad gondos gazdától jó állapotú autó. Aki rendesen megcsinálja amit kell, annak a kocsija nagyon rossz nem lehet. Aki azt nézi hogy 300at ér a kocsi, 40et nem költök a fékemre attól nem érdemes venni. Aki meg azt nézi, hogy ez nem kocsifüggő attól meg igen.
Csak hát ez lehet pont egy ezres Suzuki lesz, vagy egy Renault Thalia. Szóval aki típushoz ragaszkodik az ilyet nehezen talál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!