Nyikorgó kuplung, mi lehet a gond?
Volt egy kérdés a Gyakorikérdéseken, ahol a kérdezőnek látszólag ugyan az volt a gondja, mint nekem, egyértelmű választ viszont nem kapott az illető. Igyekszem a lehető legrészletesebben leírni a problémát:
-Felengedett kuplungnál, járó motornál nyikorgó hang a motortérből.
-Egy centi "holtjátéka" van a pedálnak, ott nagyon könnyen mozog. Ha egy centire benyomom a pedált, a nyikorgás megszűnik.
-A hiba hőre érzékeny, mínuszokban, hideg motornál egy centivel lejjebb tolódik a nyikorgó szakasz, a fölső egy centiben szinte teljesen halk. Van, hogy a leghidegebb időszakban egy ideig az egész pedálút nyikorog.
-Az egy centi nyikorgó szakasznál beljebb nyomva enyhe súrlódás hallható. Ez csak teljesen benyomott pedálnál múlik el. (Csak üresben vettem észre, elég halk.)
-A hiba fordulatszámra és fokozatra is érzékeny. 1,2,3-mas sebességben szinte minden fordulatnál, 4-esben sokkal halkabban, inkább alacsonyabb fordulatnál, 5-ösben nem jellemző. Rükvercben szokatlanul viselkedik az autó, ahogy engedem a kuplungot, csak súrlódik, nem húz, egy ponton viszont nagyon hirtelen belekap. A rükverc hangja is más egy kicsit, mint korábban.
-Hármasból indulva nem pörög fel a motor, ha hagynám, lefulladna.
-Teljesítményvesztés vagy van, vagy nincs, nem tudom.
Az alapján, amit olvastam, 3 oka lehet a problémának:
-Kinyomócsapágy
-Nyelestengely csapágy
-Kuplung tárcsa és környéke
Házilag szeretném orvosolni a problémát, mert laikus vagyok az autószerelésben, és szeretném legalább hobbiszinten megtanulni, gyakorolni. Jelen pillanatban az is egy opció, hogy a felsorolt 3 hibalehetőség mindegyikét megjavítsam, de jobb lenne anyagilag, ha nem kellene. Ezért kérdezem, hogy mi lehet a gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!