Eladtam egy autót 2009 októberében és ugyanakkor vettem egy másikat. A biztositásom B5-be volt, és létezhet-e hogy 2010-be is B5-be maradtam? (mivel év közbe autót cseréltem. )
Megfigyelési időszak
A bonus-malus besorolás meghatározása mindig megfigyelési időszakonként történik. A megfigyelési időszakok jelenleg a naptári évhez vannak igazítva, tehát január 1-től december 31-ig tartanak. (Korábban, 2007-ig máshogyan történt a megfigyelési időszak meghatározása.)
A megfigyelési időszak mindig az adott biztosítási évet megelőző év január 1-jétől december 31-éig tart. Ez a megfigyelési időszak határozza meg az adott biztosítási év bonus-malus besorolását.
Amennyiben a szerződés a megfigyelési időszakban 9 hónapig folyamatos és kármentes (kárkifizetés nem történt), akkor a biztosított besorolása 1 fokozattal növekszik.
Besorolás
Ha a szerződés a megfigyelési időszakban kármentes, de az adott időszakban nem volt 9 hónapig élő, akkor a bonus-malus besorolása nem változik.
Amennyiben a biztosítottnak a megfigyelési- és a kárkifizetési időszak alapján figyelembe veendő kára volt, akkor pótdíj megfizetésére köteles. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetében egy figyelembe vett kár esetén két fokozatot, két figyelembe vett kár esetén 4 fokozatot, három figyelembe vett kár esetén hat fokozatot romlik a szerződő besorolása a tárgyévihez képest. Négy vagy annál több kár esetén automatikusan M4-be kerül a szerződés. Egyéb gépjárművek esetében minden figyelembe vett kár esetén 1 fokozatot romlik a szerződő besorolása a tárgyévihez képest.
Az okozott kár azonban nem vehető figyelembe, ha a biztosító által a károsult részére kifizetett kárösszeget a biztosított hat héten belül teljes mértékben visszafizeti. Ezáltal besorolása nem romlik, így a pótdíjfizetés alól is mentesül.
Átvitel
Amennyiben az üzembentartó a szerződést felmondja vagy az érdekmúlás jogcímén megszűnik, majd később új szerződést köt, a korábban megszerzett fokozatot azonos gépjármű-kategóriára továbbviheti, feltéve, hogy az új szerződéskötésre két éven belül sor kerül. A már megszerzett bonus fokozatot az új szerződés megkötésétől számított 90 napon belül a biztosító felé úgynevezett kártörténeti igazolással kell igazolni. A kártörténeti igazolást a korábbi biztosító állítja ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!