Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A xenon izzó üvegtestén...

YourDestiny kérdése:

A xenon izzó üvegtestén látható az elöregedés jele?

Figyelt kérdés
Egy szaki véleményét kérném ki. Első xenonos kocsim van, és a minap találkoztam egy olyan esettel, hogy kialudt útközben. Újrakapcs után világít, bár pár másodpercre erősen lila színt mutatott. Azóta nem sokat futottam, de jó. Felcseréltem a kettőt, de nem akar újra mutatkozni a hiba. Kivettem az izzókat, megnéztem, nekem nem tűnnek réginek. Az üvegtest közepén van némi szürkés-ködös lerakódás, de a bent lévő üveggolyócska (nem tudom mi az, nem vagyok elektroszaki) fényes, makulátlan. Feketedés sehol. Osram Xenarc izzó, ami elvileg sárgás-fehér, ennek ellenére érdekes módon csak az egyik oldal ilyen színű (bár hajlamos változtatni a színét, fehéresre és vissza sárgára - ez is fura), a másik már igencsak kékes. Ez utóbbi kapcsolt le kb. 5 perc használat után, azóta ok, viszont ettől eltekintve a jelenség nem normális, ki nem kapcsolhat csak úgy jókedvből, így gondolom tehát hibára utal. Kontakt rendesen a helyén volt. Valaki tud magyarázatot adni bármelyik jelenségre, amit ebben a regényben írtam le? Köszöntem előre is, ha valaki bármi érdemit szól hozzá.

2016. jan. 23. 10:44
 1/2 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

A xenonnal töltött gázkisülő lámpák fénye hófehér.

Az autókba többféle színhőmérsékletű xenonnak mondott lámpát gyártanak. Ezek már nem xenon lámpák. Következésképp ezek a lámpák, valamilyen ritkaföldfém adalékkal vannak adott színhőmérsékletre állítva. Ezért is változik a színük felfutás közben. Ezeket a lámpákat fémhalogén lámpáknak hívják.

Amennyiben a lámpák eredetileg egyforma színűek voltak, akkor amit tapasztalsz, az a lámpa kiégési periódusa. Ekkor már képtelen arra hőmérsékletre melegedni, ahol minden adalék anyag elpárolog. Később a lámpa árama annyira meg fog nőni, annyira hogy az áramgenerátoros elektronika kimenetén a feszültség elér egy olyan szintet, ahol már nem képes az ívet fenntartani. Ekkor a lámpa kialszik. Majd kihűlés után újra begyújthatóvá válik. A ciklus ismétlődési ideje egyre rövidebb lesz, míg a lámpa fénye folyamatosan csökken és kékül. Nem ritka, hogy a keltett fény zöld lesz.

A folyamat végén a lámpa már nem lesz gyújtható.

Üdv.

2016. jan. 26. 11:45
 2/2 anonim ***** válasza:
A Xenon az nem egy izzó hanem egy gáz az nem izzik mert nincs benne izzószál!
2016. aug. 11. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!