Melyik a jobb, kiegyensúlyozottabb motor konstrukció?
Én a V motorra szavazok. 2 és 3 hengeres motor nincs is hogy szóbajöjjön, a V2-es motor sem jár simán, mert nincs mi kiegyensúlyozza (nincs mellette egy másik henger ami kiegyesúlyozza).
6 hengertől felfelé kezd alakulni a dolog, érdekes, hogy a sor6-os motorok is egészen simán járnak. Konstrukciós szempontból a V8-as motor a legjobb. Járásra pedig a V12-es.
Érdekes alkotások például a Volkswagen V5-ös motorja (mai napig nem tudom elképzelni ezt a motort), ültem ilyenben, és olyan volt mintha V6 lenne, semmi rezgés vagy hasonló. Vagy ott vannak a V10-es motorok, ezeknél is érdekes szerkezetek, de a sok henger miatt nagyon finoman járnak.
A boxermotor gyakorlatilag egy 180 fokos V motor, de én személ szerint nem preferálom ezeket.
"A boxermotor gyakorlatilag egy 180 fokos V motor, de én személ szerint nem preferálom ezeket."
Ez egyáltalán nem igaz!Első blikkre tűnhet így,de óriási különbség a kettő között,hogy a boxeren minden hajtókar külön főtengely csapra csatlakozik míg a V motornál minden főtengely csapra 2 hajtókar csatlakozik!Ezért nem hívják boxer motornak a 180 fokos V motort!
Valaki itt előttem nehezen tudta elképzelni a V5 motort.
Nekem egy régi mozdonydízellel vannak ilyen gondjaim, 3 főtengelyes Deltic motor, egyenlő oldalú háromszög "oldalai" a hengerek, hengerfej nincs, mert minden hengerben két dugattyú dolgozik egymással szemben. Egy-egy ilyen háromszögben összesen 6 dugattyú volt, és talán 6 ilyen egységből épült a motor. Mivel kétütemű volt, egy főtengelyfordulatra 18 munkaütem jutott.
Nem tudom elképzelni az egészet, mert fáj... hogy valaki képes volt ilyet tervezni.
Elhiszem az előttem válaszolók véleményeit, de elmagyarázni konkrétan nem tudom. Ezt tudtam találni a sor 6-os motorról:
Nekem csak V6-osom van, az is elég sima járású és csendes. Nagyobb fordulaton szép hangja van. Viszont szívesen kipróbálnék egy sor 6-ost. Egy egyszerű halandónak mégis könnyebb törődni egy sor6-tal, mint egy V12-vel :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!