Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nappali menetfénnyel eltérhete...

Nappali menetfénnyel eltérhetek kb.10 fokot oldalra a merőlegestől?

Figyelt kérdés
"55/A. § (1) A gépkocsit fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával." szól a rendelet, de a lökhárító íve ennyit enged a merőlegeshez képest, tehát nem pont előre világítana, viszont ugye szórt fényt ad.

2016. jan. 1. 15:01
 1/4 anonim ***** válasza:
46%
Nem térhetsz el, mert akkor már nem lesz meg előre a kellő fényerő.
2016. jan. 1. 15:03
 2/4 anonim ***** válasza:
27%

Ha már idézel, akkor folytasd:

"A nappali menetjelző lámpára vonatkozó további műszaki feltételek140

55/B. §141 (1)142 A gépjárműre csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni.

(2) A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:

a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;

b) az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.

(3)143 A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják."

A rendes cuccot fel lehet rakni úgy, hogy jól működjön.

A vásárolt lámpák legalább rendelkeznek jóváhagyási jellel?

2016. jan. 1. 15:28
 3/4 anonim ***** válasza:

A kérdező valószínűleg vett egy normális DRL-t, ahol van korrekt beépítési leírás.

Az Osramokhoz például van. Gondolom az akadt el a fejében, hogy a leírásában az is szerepel, hogy a menetfény 10 fokot térhet el a menetirányra merőleges iránytól.

Azért szerepel a 10 fok, mert 10 fok és 0 fok között képes a lámpa az előírásoknak megfelelő módon világítani (nem vakít oldalról, szemből megfelelően látszik).

Ha erről van szó, nem értem a kérdezőt, mert a dobozban optt volt a fénymásolata a jogszabálynak, és a NKH illetékesének levelének, ami arról szólt, hogy a kérdéses világítótest a leírásnak megfelelően bekötve és szerelve mindenben megfelel a hazai jogszabályoknak.

De ha ettől jobban alszol: NEM GOND A 10 FOK ELTÉRÉS.

2016. jan. 1. 19:14
 4/4 anonim ***** válasza:

10 fok még lehet a "kifelé dőlés". Pl az emlegetett Osram dokumentációjában is benne van.

Az én autómnak eléggé íves a lökhárítójának a széle. Nem hogy 10, de inkább 30 fokkal van lecsapva. Így csak amiatt nem raktam fel én se menetfényt. Bár több márkatárs is felszerelte ugyan erre az autóra. Mikor kérdeztem tőlük, hogy nem világít-e nagyon oldalra azt válaszolták hogy "jó' van az úgy..."

Egyébként direkt figyelem a nem gyári menetfényes autókat, mert mostanában nagy divat lett ez a "menetfényesítés". Legalább 70-80%-uk teljesen szabálytalanul van felszerelve, de úgy tűnik a tulajok többség pont letojja...

2016. jan. 1. 21:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!