Többet fogyaszt az autó ha 5-en ülnek benne, mintha csak a sofőr lenne egyedül?
Kis benzines autó és az út nagy része lakott területen kívül van.
Azt éreztem hogy nem úgy gyorsul mint amikor egyedül megyek vele.
Jobban kifáradsz ( vagyis több energiára van szükséged) a kerékpározásban, ha nem csak te ülsz a bicajon hanem a csomagtartón van két 50 kilós cementes zsák is?
Most komolyan, a válaszhoz nem kell közlekedési mérnöknek lenni!
Plusz négy ember az 70 Kg-os átlagsúllyal számolva is közel 300 Kg - ami akár több is lehet. Ennyivel nagyobb súlyt kell mozgatnia a motornak. Ehhez értelemszerűen több energiára van szüksége, vagyis többet fogyaszt.
Pláne egy kis lökettérfogatú autónál jelentős ez az eltérés, mert egy 10 0000 köbcentis motorú nyergesvonatónál, ami üresen is van 16-18 tonna, nem fog az a 300 Kg. nagy plusz terhet jelenteni, de 1200 köbcentis motornál, ahol a saját tömeg alig éri el az 1 tonnát ( ha eléri egyáltalán!) ez 30-40%-os plusz súly!
igen, ugyanis a
mozgási energia = 1/2 * tömeg * sebességnégyzet
mozgási energia, nem más, mint az a befektetett energia ami az adott sebesség eléréséhez szükséges(ideális esetben, nincs surlódás, légellenállás, stb)
Tehát a nagyobb tömegű test adott sebességre való felgyorsításához több energia kell, ami több üzemanyag használatot jelent.
Igen, pont nekem is ez tűnt fel egyik nap. Azt hittem valami gond van a kocsival. 1.2-es autó, szinte mindig egyedül járok vele, hosszú utakon 5,5-re szokott beállni a fedélzeti. Most mentem +4 személlyel + csomagok, cca. +300kg. A sebesség a köd miatt még kevesebb is volt és végig 6,0-6,1-et mutatott a kijelző. Tankolásnál is többet mértem.
Azóta megint nulláztam és a megszokott 5,5-et hozza. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!