A szemorvostól kaphatok olyan engedélyt, hogy az autó első 2 ablaküvegen is sötét fólia lehessen?
Ha elmegyek a szemorvosomhoz, hogy írjon olyan igazolást, hogy érzékeny a szemem a napfényre ( Valóban érzékeny, aki erős szemüveget visel az tudja) és akkor jogosúlt lennék az első két ablak lefóliázására? Jelenleg szemüveget viselek, ill. mindig és -12 dioptriás a szemem.
Előre is köszi a válaszokat!-)
"(de az első szélvédő fóliázást, hiába javasolja bármelyik szemész szakorvos, azt sem a KPM, sem a rendőrség nem fogja engedélyezni!)"
"(5) A személygépkocsi ablakain - kivéve a lakófelépítmény ablakait - menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást (fólia, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteg stb.) alkalmazni, amely a személygépkocsi ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza.
(6) Az (5) bekezdésben meghatározott követelmény nem vonatkozik a gépkocsi szélvédőjének és ablakainak fényáteresztő képességét csökkentő olyan eszközre, amely alkalmazására a közlekedési hatóság az ER. 2. § (3) bekezdés h) pontja alapján, az ENSZ-EGB 43. számú előírás 21. számú mellékletében meghatározott, a biztonsági üvegezés járműbe szerelésére vonatkozó műszaki követelmények figyelembevételével engedélyt adott."
"Az első oldalsó üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál. Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes "H" jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál."
A szemész tuti nem fog autófóliát felírni, de mint magán ember rakathat fel úgy, hogy a jogszabályoknak megfeleljen!!
Az igazság az hogy én felvidéki vagyok.
Nálunk Szlovákiában, ha felkeresed a szemorvost és elmondod ezt a fólia históriát, ír neked kérvényt hogy jogosúlt vagy az első 2 üveg befóliázására is, mivel a szem -12 dioptriás és érzékeny a fényre és ezáltal balesetveszélyes, persze a rendőrségre is be kell regisztráltatni az orvos által előírt kérvénnyel, ott is kiállítanak 1 bizonylatott, hogy a közúti ellenőrzés során kéri majd a rendőr.
A hátránya pedig az egész ügynek az, hogy az autót a későbbiek során csak én vezethetem, ha pld. a tesóm elkéri az autót a rendőr büntethet, mivel ő nem szemüveges stb. És a személyazonosági igazolványon is persze szemüveg legyen rajtam, hogy összhangban legyen minden irattal.
Ezért tettem fel ezt a kérdést, hogy Magyarországon hogyan működik az egész dolog.
Köszönöm mindenkinek a válaszát, hogy írt!
Bocs a helyesírásért!-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!