Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mazdán hogy tudom lekapcsolni...

Mazdán hogy tudom lekapcsolni a világítást?

Figyelt kérdés

Van egy mazdám, és ha beindítom a motort egyből bekapcsol a világítás (automatikus). Hiába van a kapcsoló OFFon.

Valahogy le lehet kapcsolni menet közben?

2015. dec. 20. 17:34
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha DRL-ről van szó, azt nem tudod lekapcsolni. A motor indításakor be kell kapcsolnia és leállításig vagy a tompított fényszóró bekapcsolásáig világítania kell. Ha bármelyik másik lámpa gyullad ki, azt át lehet kötni úgy, hogy a kapcsoló vezérelje (sőt, igazából úgy kellene bekötni, hogy az kapcsolja).
2015. dec. 20. 17:57
 2/9 A kérdező kommentje:

DRL.. azaz..

Tehát akkor sehogy. Hát ez egy kicsit buta húzás volt a tervezőktől.

Köszönöm a választ!!!

2015. dec. 20. 17:59
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem buta húzás, így nem kell a tompítottat égetni csak éjszaka. Ráadásul elölről mindig jól látható a jármű.
2015. dec. 20. 18:24
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem, újabban miért divat mindenért a tervezőket szidni, mintha tök hülyék lennének. Mindegy, nem is ez a lényeg.

A DRL-nél ez nem hiba, hanem rendeltetésszerű működés. Európában összehangoltak a gépjárművek műszaki követelményeire vonatkozó nemzeti jogszabályok (nálunk ez a 6./1990. KöHÉM-rendelet) és ezek mindenütt azt mondják ki, hogy a DRL-nek motorindításra külön beavatkozás nélkül be kell kapcsolnia és a motor leállításáig vagy a tompított fényszóró bekapcsolásáig világítania kell. Ez azért van, hogy ha az autó/motor közlekedik, mindig legyen kivilágítva, vagyis teljesen hülyebiztos legyen a megoldás. Mindig vannak olyan gyógyegerek, akik nem veszik észre, hogy nem látnak és mennek a taknyos, ködös, esős időben is mindenféle lámpa nélkül, mert nincsen éccaka, nem köll felgyútani a fényszórót. DRL-lel ez ki van zárva, ha más nem, legalább annyi világít az autón.

Ha pedig ezt írja elő a jogszabály, akkor a mérnök így fogja megtervezni az elektromos hálózatot. Akkor is, ha neked ez nem tetszik. Egyébként motorkerékpárokon olyan is van, hogy a tompított fényszóró kapcsol be motorindítás után és ki sem lehet kapcsolni, amíg megy a motor. Nem ám holmi DRL-ledcsík világít, rendes 35 vagy 55 W-os halogénizzó adja a fényt ha kell, ha nem. Bár ott is kezd terjedni a DRL. Ennek is az az oka, hogy mindig látható legyen a motor, ugyanis nappali fényben is van, aki képes elnézni a motor ("Háádehááát nem is gyött semmi!"), míg ha van valami fényforrás az elején, jobb eséllyel veszi észre.

2015. dec. 20. 18:27
 5/9 A kérdező kommentje:

Jóemberek. Mikor elkezdtem jogsizni, az oktató belém nevelte, hogy első dolog az hogy felkapcsolom a lámpát. Nem kell rá automata.

Azért tartom hülyeségnek, mert ha megyek az autóval 1 kilométert, városban, faluban tanyán, fényes nappal, akkor nem kell hogy még ez is csak leszopja az akksit.

Én nagyon jól tudom hogy mikor akarom azt hogy világítson a lámpa és mikor nem

2015. dec. 20. 19:01
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Elég nagy baj, ha már ez "leszopja" az akksit. Ezt a kocsit pedig valószínűleg nem csak neked készítik, így könnyen lehet hogy más is vezetni fogja. Egy olyan ember, aki nem lett úgy kiképezve, mint te. Na meg aztán a törvények.
2015. dec. 20. 20:37
 7/9 anonim ***** válasza:
2012 óta előírás, hogy új autót csak DRL-el lehet forgalomba helyezni.
2015. dec. 20. 20:53
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Visszatérve még az akksi "leszopáshoz", pont hogy ezzel spórolsz inkább, mivel lakott területen kívül nem kell égetned a tompítottat fényes nappal. Szóval maradjunk abban, hogy jól ki van ez találva.
2015. dec. 20. 21:11
 9/9 A kérdező kommentje:

Lehet..

Akkor csak hozzá kell szokni :)

2015. dec. 21. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!