Mazdán hogy tudom lekapcsolni a világítást?
Van egy mazdám, és ha beindítom a motort egyből bekapcsol a világítás (automatikus). Hiába van a kapcsoló OFFon.
Valahogy le lehet kapcsolni menet közben?
DRL.. azaz..
Tehát akkor sehogy. Hát ez egy kicsit buta húzás volt a tervezőktől.
Köszönöm a választ!!!
Nem értem, újabban miért divat mindenért a tervezőket szidni, mintha tök hülyék lennének. Mindegy, nem is ez a lényeg.
A DRL-nél ez nem hiba, hanem rendeltetésszerű működés. Európában összehangoltak a gépjárművek műszaki követelményeire vonatkozó nemzeti jogszabályok (nálunk ez a 6./1990. KöHÉM-rendelet) és ezek mindenütt azt mondják ki, hogy a DRL-nek motorindításra külön beavatkozás nélkül be kell kapcsolnia és a motor leállításáig vagy a tompított fényszóró bekapcsolásáig világítania kell. Ez azért van, hogy ha az autó/motor közlekedik, mindig legyen kivilágítva, vagyis teljesen hülyebiztos legyen a megoldás. Mindig vannak olyan gyógyegerek, akik nem veszik észre, hogy nem látnak és mennek a taknyos, ködös, esős időben is mindenféle lámpa nélkül, mert nincsen éccaka, nem köll felgyútani a fényszórót. DRL-lel ez ki van zárva, ha más nem, legalább annyi világít az autón.
Ha pedig ezt írja elő a jogszabály, akkor a mérnök így fogja megtervezni az elektromos hálózatot. Akkor is, ha neked ez nem tetszik. Egyébként motorkerékpárokon olyan is van, hogy a tompított fényszóró kapcsol be motorindítás után és ki sem lehet kapcsolni, amíg megy a motor. Nem ám holmi DRL-ledcsík világít, rendes 35 vagy 55 W-os halogénizzó adja a fényt ha kell, ha nem. Bár ott is kezd terjedni a DRL. Ennek is az az oka, hogy mindig látható legyen a motor, ugyanis nappali fényben is van, aki képes elnézni a motor ("Háádehááát nem is gyött semmi!"), míg ha van valami fényforrás az elején, jobb eséllyel veszi észre.
Jóemberek. Mikor elkezdtem jogsizni, az oktató belém nevelte, hogy első dolog az hogy felkapcsolom a lámpát. Nem kell rá automata.
Azért tartom hülyeségnek, mert ha megyek az autóval 1 kilométert, városban, faluban tanyán, fényes nappal, akkor nem kell hogy még ez is csak leszopja az akksit.
Én nagyon jól tudom hogy mikor akarom azt hogy világítson a lámpa és mikor nem
Lehet..
Akkor csak hozzá kell szokni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!