Uniroyal Rainexpert 3 mintázat probléma?
Olcsón hozzájutottam véletlenül egy gumikereskedőnél ehhez a gumihoz. Sajnos nem igazán van még sok magyarnak ezzel a gumival tapasztalata, mivel idén érkezett a piacra. A következőt vettem észre: https://www.youtube.com/watch?v=jfGLS1mGukc (a video egyénként a rainsport 3-at mutatja be, de a rainexpert-nél ugyanez a probléma)
A videoban 1:21-nél jól látható,hogy a gumi külső recéje, mindkét oldalon egyformán állnak. De véleményem szerint csak a vezetőoldalon áll jól, hisz a forgásirány kifelé szorítja a vizet (és ennek megfelelően is áll a recézettsége), míg az anyós ülésnél lévő kerekek ellenkezően állnak (befelé szorítja). Ezt a videó demonstrálja is a következőkben, hogy milyen szépen kiszorítja a vizet a gumik (a vezető oldalit mutatja). DE MI A HELYZET A MÁSIK OLDALON? OTT ELLENKEZŐLEG ÁLL, ÍGY MAGA ALÁ SZORÍTJA A VIZET. Pont így fog az autó jobb oldala aqvaplaningolni, hisz így felül a vízfelszínre, nem???
Valamit én nem veszek figyelembe?
Szeretnék idézni az UniRoyal honlapjáról:
"The RainExpert 3 is a flow optimised asymmetrical pattern not directional!"
Szóval a lényeg, hogy a külseje legyen kívül (outside), belseje belül (inside), azon kívül az abroncs mintázatának a fenti mondat értelmében mindegy ahogy én látom a helyzetet.
"The RainExpert 3 is a flow optimised asymmetrical pattern not directional!"
Nagyjából: a RainExpert 3 áramlásoptimalizált aszimetrikus mintázat, nem forgásirány függő.
"Az utcai aszimmetrikus mintázatok lényege, hogy az egyes mintaelemek – kívülről befelé haladva – sorrendben helyezkednek el a futófelületen. Mindegyik mintaelem „teszi a dolgát"; van, amelyik a vízkiszorításért, van, amelyik az iránytartásért és van, amelyik a vonóerő talajra viteléért felelős stb-stb. Az ilyen abroncsoknak nincs forgásiránya, csak külső és belső oldala. Ha lenne forgásirányuk is, akkor – ahogy írta – külön jobbos és balos verzióknak is létezniük kéne. De nem léteznek. Ilyen megoldásokkal (egy-két ritka kivételtől eltekintve) csak a versenygumiknál találkozunk, ott sok gyártó a kihegyezett körülményeknek való megfelelőséget egyben forgásirányos és aszimmetrikus mintázatokkal oldja meg, amelyeknek így természetesen külön jobb és külön bal oldalra való kivitele is megtalálható."
Én nem idegeskednék ilyen kategóriájú gumival, az Uniroyal igencsak tudja a dolgát.
Kedves Kérdező!
Tökéletesen igaza van!!
Nekem ugyanez a problémám a gumival. Ugyanis a két oldalon lévő kerék az ugyanazon oldalra nyomja ki a vizet, ezáltal egyrészt a kocsit elviszi az egyik irányba, - persze nem feltétlenül 50-60km/óránál, hanem mondjuk 130-nál, - másrészt amelyik oldalon a vizet benyomja a gumi alá, azon az oldalon a kerék megúszik. Úgy látom, hogy akárhol, akárkitől kérdeztem, mint ha nem is értenék, miről van szó, mindenki azt szajkózza, amit a gyár leír. Mintha senki nem venné a fáradságot, hogy gondolkozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!