Rossz parkolás miatt elég nagy büntetést kaptam muszáj kifizetnem vagy át lehet váltani közmunkára?
Bemész az önkormányzathoz, megkérdezed, és máris kiderül, igaz-e.
Legközelebb meg ha annyira rosszul állsz anyagilag, hogy nem telik büntetésre, tartsd be a szabályokat, mert azok nem dísznek vannak!
Akit pénzbírsággal, vagy helyszíni bírsággal sújtanak, a pénz megfizetése helyett választhat közérdekű munkavégzést, vagy elzárást.
Közérdekű munkavégzést szabadidőben, napi 6 órában lehet végezni, a 6 órai munkavégzés értéke ötezer forint.
Egy napi elzárás értéke is ötezer forint.
Határidő: ha nem kívánja megfizetni a bírságot, akkor a bírság kiszabásának időpontjától számítva, legkésőbb 33 napon belül kell ezt jeleznie az illetékes Járási Hivatal (Budapesten az adott kerületi Kormányhivatal) Foglakoztatási Osztályán. (Ezek a Munkaügyi Központok utódai.)
Foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági engedélyre is szüksége lesz, ezt saját költségén kell megszereznie. (Úgy tudom, hogy 3300 Ft a díja.)
A Foglalkoztatási Osztályon kap foglalkoztatási lapot, és megadják, hol kell jelentkeznie. Ha nem tudnak munkát ajánlani, akkor olyan papírt kap, hogy 30 napon belül újra kell érdeklődnie.
már eltörölték a szabálysértésből fakadó pénzbüntetés kiváltását közmunkával.
ha jól tudom akkor 2 évvel ezelőtt.
mondjuk nem is csodálom, a cigányok jogsi meg biztosítás nélkül közlekedtek non-stop, aztán ha elkapták őket a bírságot "ledolgozták", oszt minden kezdődött előröl.
az a ledolgozás is abból állt, hogy reggel bementek aláírni a jelenléti ívet, és utána le is léptek haza.
#6 ezt honnan másoltad ki, és mikori évjárat?
mert akkor hogy lehet az, hogy én nem mehettem közmunkára ledolgozni a szabálysértésemet?
Nem szűnt meg.
„2012. évi II. törvény
a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről”
„13. § (1) A szabálysértési hatóság határozatában tájékoztatja az eljárás alá vont személyt a meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával történő megváltásáról. A határozatban a tájékoztatásnak ki kell terjednie arra, hogy ha az eljárás alá vont személy a pénzbírságot nem fizeti meg, helyébe milyen tartamú közérdekű munka lép, valamint arra is, hogy a közérdekű munka végrehajtása céljából az állami foglalkoztatási szervnél kell jelentkeznie. A meg nem fizetett pénzbírság helyébe ötezer forintonként hat óra közérdekű munkát kell meghatározni. A meg nem fizetett pénzbírságnak ötezerrel nem osztható részét nem kell figyelembe venni.”
Olvasható, például, a Nemzeti Jogszabálytárban: [link]
Az is látható, hogy a törvény 2012-ben történt érvénybe lépése óta ez a szakasz nem változott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!