Lakott területen belül, nappal kötelező a tompított fényszóró használata Magyarországon?
Jó látási viszonyok között, verőfényes napsütötte NAPPALI órákban KÖTELEZŐ a tompított fényszóró használata városban? Csak azért kérdezem, mert tegnap a rendőr megállított egy ismerőst és ezért büntette meg 20.000 Ft-ra, mert nem használta a tompított fényszóróját településen belül! A rendőr azt mondta, hogy a KRESZ módosítás ezt is tartalmazza... de szerintem sokan nem tudják ezt!
Akkor most hogy is van ez?
Nem! Amilyen körülményeket leírtál, az alapján nem kellett volna elismerni a szabálysértést!
Ha csak nem volt más is az esményben! :)
Az érvényes KRESZ alapján:
"44. § A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása
-(1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
.
.
(8) Lakott területen KÍVÜLI ÚTON a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani."
Ez még nem lett módosítva!
Bocsi!
Tényleg ott a (7) pont, ami szerint a motort mindig ki kell világítani, bár ez a kérdésből nem derült ki!
"(7) A forgalomban részt vevõ motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani."
Ismerős autóval volt egy kicsi faluban, településen belül. Nem kapcsolta be az övet és nem használta a tompított fényszórót. A rendőr felhívta a figyelmet arra, hogy az új KRESZ előírja, hogy tompított fényszóró nappal is, lakott területen belül is kötelező.
Én magam sem hallottam még erről, illetve a TV biztosan beszámolt volna erről..
Öv hiánya miatt büntettek, a többit az ismerősöd találja ki.
Nincs az a hülye rendőr, aki ilyet be merne próbálni, hogy nappal lakott területen belül világítás... Lol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!