Fagyálló folyadékhoz lehet tölteni pár deci desztillált vizet? Pont minimumon van és én külföldön vagyok, szervizbe meg nem tudok menni.
Hűtőfolyadék feltöltés miatt nem is nagyon szoktak szervizbe menni.
Benzinkútnál meg tudják nézni a agyálló töménységét, s ott (is) lehet venni utántöltő folyadékot.
Lehet az desztillált víz, de azzal hígul a fagyálló töménysége, kisebb hőmérsékleten fagy, ezért inkább fagyállót használnak utántöltésre.
Ez még nem vészes mínusz fok, feltételezve, hogy nem cseréled le tavasszal a hűtőfolyadékot (minek?).
A fagyállóknak mínusz 20 fok alatt is védeni kell, ezt ősszel, a keményebb fagyok előtt illik ellenőrizni, s ha rendkívüli ok miatt nem került sok víz a hűtőrendszerbe, a következő ősszel sem nulla fokos lesz a fagyáspont.
Kérd meg a benzinkutast, nézze meg a fagyállót, milyen értéket mutat a műszer...
Pár decinél nem lesz gond. Külön öröm, hogy desztillált (valójában inkább ioncserélt, de mindegy) vizet szeretnél hozzátölteni: így nem lesz rettenetes, vízköves ganaj a hűtőrendszerben. Vagy ha lesz is, nem ettől a művelettől.
Általában legalább 3 liter hűtőfolyadék kering egy autó hűtőrendszerében. 3-4 deci vízzel nem borítod fel az erőviszonyokat - és a fagyáspontot. Ha előtted hozzáértő állította be a hűtőfolyadékot, akkor legfeljebb -20 °C volt a fagyáspont. Pár decitől nem kell félned: idővel nő a fagypont (megy közelebb a 0 °C-hoz), de ha eddig jó volt, most sem lesz baj. Ha tavaly nem fagyott meg a folyadék, most sem fog. De ha már nem emlékszel rá, mikor volt ellenőrizve a fagyáspont, akkor a első adandó alkalommal meg kell nézni refraktométerrel. Ha még mindig -20 °C alatt van, megnyugodhatsz. Bár nem ártana legfeljebb 4-5 évenként cserélni a hűtőfolyadékot, de én rég tanultam a szakmát, azóta változhatott sok minden.
6-os:
A desztillált víz jobb, mint az ioncserélt (csak drágább is). De mindkettőt kapni benzinkúton / tescoban / kb. mindenhol.
Kék illetve zöld színű folyadék a szélvédőmosó.
A fagyálló hűtőfolyadék piros
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!