Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az autó gumiról meg lehet...

Az autó gumiról meg lehet valahogy állapítani, hány éves?

Figyelt kérdés
Nekem úgy lenne logikus, hogy ráírják mikor gyártották, de nem találok rajta semmi évszám szerűt... Apám azt mondja, hogy új... De neki a 20 éves is újnak számít, szóval valahogy meg kéne állapítanom :D

2015. okt. 7. 14:30
1 2
 1/11 dirtboy ***** válasza:
DOT szám rajta van az oldalán,az jelzi az évet és hogy azon az éven hányadik héten készült
2015. okt. 7. 14:40
 2/11 dirtboy ***** válasza:
ja és az utolsó két számjegy az év,első kettő a hét
2015. okt. 7. 14:41
 3/11 A kérdező kommentje:

Mindegyik garnitúrán találtam DOT H2FH YAH 3503

Az egyiken ez van, akkor ez 2003 35. Hete ha jól értem, na de a másik garnitúrát nem tudom értelmezni:

Ez van egy sorba írva, majd otthonról ha kell tudok képet is feltölteni

(0401B) DOT DVKF MTA 217<.

A vége nem kacsacsőr, hanem egy ilyen teli háromszög...

2015. okt. 7. 14:52
 4/11 A kérdező kommentje:
És hány éves koráig használható egy téligumi? És vajon opel astrára mennyiből úsznék meg legolcsóbban egy garnitúrát?
2015. okt. 7. 14:56
 5/11 anonim ***** válasza:

A DOT-szám utolsó három (2000 előtt) vagy utolsó négy (2000 után) számjegye mutatja a gyártás idejét. A DOT-szám minden esetben megtalálható az abroncs egyik oldalfalán.

Értelmezése pedig a következő: a három számjegyűek első két számjegye a gyártás hetét, utolsó számjegye pedig a gyártás évszámának végét jelenti. Pl.: 358 = 1998 35-ödik hete.

A négy számjegyű DOT-oknál az első két szám szintén a gyártás hetét, míg az utolsó kettő az évszám végét jelentik. Pl.: 2305 = 2005 23-adik hete.

2015. okt. 7. 14:57
 6/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. A leírt adatok alapján a gumik 2001 illetve 2003-as gyártásúak. Akármilyen is a mintájuk, a koruk miatt sajna már "kukaérett" mind.
2015. okt. 7. 14:59
 7/11 dirtboy ***** válasza:
5-6év elvileg egy téli gumi szavatossági ideje,utána hiába jó a mintája már nem tapad kellőképpen,elöregszik
2015. okt. 7. 15:12
 8/11 anonim ***** válasza:

mindkét garnitúra gumim azonos évjáratú..a tíz éves nyárigumit most hagytam a gumisnál, mert már minden baja volt, a szintén tíz éves, de drága téligumim még elmegy ezen a télen,mert semmi repedés, és nem keményedett meg..persze ez aranyáron... ez nem jelenti azt, hogy a nagyon drága gumi nem fárad el.tíz év után tanácsos cserélni..

persze van aki a tizenhat éves gumijára büszke..

2015. okt. 7. 18:25
 9/11 A kérdező kommentje:

Apám 74 éves és szentül emlékszik, hogy most vette őket pár éve :D...

Én meg idén vezetek először, uh eddig nem foglalkoztatott a dolog, dehát, ha ez van, akkor következő fizuból be kell ruháznom egy garnitúrára nincs mese, mert nem emiatt akarok friss jogsival meghalni :D

2015. okt. 7. 18:39
 10/11 anonim ***** válasza:

Most vette pár éve? A 217-es DOT szám 1997 21. heti gyártást jelez, az meg 18 éve volt...

:D

2015. okt. 7. 22:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!