Most akkor melyik lámpát lehet használni álló járművön? (KRESZ)
A könyvből idézem: "Álló (várakozó) gépkocsiját sűrű hóesésben vagy erős ködben kivilágíthatja tompított fényszóróval és hátsó helyzetjelző KÖDLÁMPÁVAL is. Álló jármű kivilágítására a távolsági fényszórót vagy a KÖDFÉNYSZÓRÓT még különösen mostoha látási viszonyok esetében sem használhatja..."
Most akkor a ködlámpa és a ködfényszóró nem ugyanaz, illetve miért hangsúlyozza ki hogy hátsó helyzetjelző ködlámpa? Van sima meg helyzetjelző ködlámpa is? Lehet csak én értetlenkedek, de a KRESZ vizsgán minden hülyeségre rákérdezhetnek. Eddig úgy tudtam, hogy van egy gyenge helyzetjelző, egy fényesebb tompított lámpa és egy távolsági fényszóró meg pluszban ködfényszóró rossz idő esetén, de a fenti szöveg nagyon bekavart.
Csak értő olvasás kérdése az egész. Rossz szavakat emeltél ki:
"Álló (várakozó) gépkocsiját sűrű hóesésben vagy erős ködben kivilágíthatja tompított fényszóróval és HÁTSÓ helyzetjelző KÖDLÁMPÁVAL is. Álló jármű kivilágítására a távolsági fényszórót vagy a KÖDFÉNYSZÓRÓT még különösen mostoha látási viszonyok esetében sem használhatja..."
Fényszóró elől van csak, se a távolsági (reflektor) se az első ködlámpa (ködfényszóró) nem használható álló járművön
"Most akkor a ködlámpa és a ködfényszóró nem ugyanaz, illetve miért hangsúlyozza ki hogy hátsó helyzetjelző ködlámpa?"
Nem ugyanaz, a ködlámpa a hátsó, az elsö meg a ködfényszóró. Szerintem nincs jelentösége a kihangsúlyozásnak, illetve talán ezzel akarja megkülömböztetni az elsötöl.
"Eddig úgy tudtam, hogy van egy gyenge helyzetjelző, egy fényesebb tompított lámpa és egy távolsági fényszóró meg pluszban ködfényszóró rossz idő esetén, de a fenti szöveg nagyon bekavart."
Igen ez így van elöl, hátul meg van az 5 wattos mellett egy 25w-os ködlámpa, ami olyan fénnyel világít mint a féklámpa. Egyes típusoknál elöbb ezt lehet kapcsolni(egy kapcsolón van), másoknál azt hiszem külön is lehet.
Szerintem az okozhatta a zavart, hogy valaki a "helyzetjelző" kifejezést is belekeverte a hátsó ködlámpa meghatározásba. Mint köztudott, a kötelező hátsó helyzetjelzők mellett, számtalan autótípusnál találunk gyárilag beépített hátsó ködlámpát is. Van ahol csak egyszerűen így nevezik, van ahol az elegánsabb hátsó ködzárófény a neve. Lényege, hogy csak az első fényszórókkal és ködlámpákkal együtt használható.(helyzetjelzővel NEM). Hogy bonyolítsuk a helyzetet, van olyan autótípus, amelyiken csak a tompítottal együtt kapcsolható, de van amelyik tompítottal és/vagy országútival együtt is használható. Hogy még nagyobb legyen a káosz, olyan autók is vannak, amelyiken nincs elöl gyárilag szerelve ködlámpa, viszont van hátsó ködzáró, de ott is az előbb említett módon, a tompítottal vagy az országútival kapcsolható.
A lényeg:
Jelen jogszabályok szerint megkülönböztetünk helyzetjelzőt, tompítottat, és távolságit, első ködlámpát ill. hátsó ködlámpát.
Vagyis olyan, hogy "hátsó helyzetjelző ködlámpa" a valóságban nem létezik, csak a pongyola megfogalmazásban. ;)
Remélem érthető voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!