Autóvásárlás előtt állítólag át kell nézetni a kocsit szerelővel, akihez el is kéne vinni az autót. Engedi ezt az eladó?
Tegyük fel, hogy én pl. Budapesten néztem ki magamnak egy kocsit, de Érden lakom és a szerelő műhelye is itt van, akivel átnézetném és akivel megbízom. Az autót nyilván el kell hoznom, hogy ránézzen és átvizsgálja. Jöhetne ő is velem BP-re, de egyrészt nem akarom rángatni, mert biztos sok a munkája, másrészt úgy gondolom, hogy mégiscsak a saját műhelyében tudja normálisan átnézni.
Az eladó ilyenkor megengedi, hogy elautózzak a kifizetetlen autóval? Mert zsákbamacskáért nyilván nem fogok fizetni...
Hogy megy ez? Soha nem értettem ezt. :/
Nem kell. Érdemes. Nem biztos, hogy engedi, hogy te vidd el, inkább elmegy veled, vagy elviszi ő. Persze nyilván a minimum, hogy a benzinköltséget te állod. Egy könnyed átnézéshez nem feltétlen kell szervíz. Ránézésre is sokminden látszik, illetve egy próbakörön is sokminden kiderülhet. Persze az egész attól is függ, hogy egy 200.000-es Swiftről vagy egy többmilliós autóról van-e szó. Ha nagyon nem alkuszik az eladó, akkor érdemesebb másikat nézni.
Plusz egy: nem biztos, hogy a megfelelő autót pár km-re fogod megtalálni. Sokszor fordul elő, hogy az ország másik végéből vesz valaki autót egyszerűen mert az jobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Drágább modellnél egy párszázezerrel olcsóbb autóért megéri mondjuk 2x leutazni Érdről Miskolcra, mint Pesten megvenni drágábban.
Ilyen távon én is passzolom, de városon belül szerintem meg lehet beszélni. Neki is érdeke, hogy eladja ha nem engedi elvinni akkor hagyni kell a kocsit, mert gázos.
Nem új autót veszel, minden használt autónak vannak kisebb nagyobb problémái,használattal jár. De extrém esetekben a hibalista korrekt javítása elérheti a vételárat is ha ezt előre meg tudja a vevő akkor nem veszi meg, ha meg már megvette az itthoni garancia érvényesítési lehetőségek... Keress az adott városban, vagy valami közelebbi megbízható szerelőt.
Eladótól függ.
Lehet annyit enged hogy helyben átnézetheted, lehet el megy veled Érdre, természetesen a benzint neked kell fizetni akkor is ha nem veszed meg.
"Az eladó ilyenkor megengedi, hogy elautózzak a kifizetetlen autóval?"
Ezt elhitted. Senki nem fogja neked hagyni hogy keresztülbaszass Pesten az autójával, maximum ha letetted a vételárat és ha baja lesz akkor megveszed.
Ez nem egészen így megy kedves kérdező. Eleve különbséget kell tenni, hogy magánembertől vagy kereskedőtől vásárolsz-e. Magánember esetében nem tudok mit mondani, mert ahány ház annyi szokás, de kereskedő esetében ezt nem nagyon tartom valószínűnek. A példádban Budapest szerepel, ahol vannak márkaszervizek. Ez amúgy minden nagyobb városra igaz. A kereskedők általában ezekhez a szervizekhez hajlandóak neked átvinni az autót. Tehát nem te viszed oda, hanem szólsz a telepen, hogy te ott be akarod vizsgáltatni és ők intéznek neked egy időpontot, de ennek költségei természetesen téged terhelnek.
Másik lehetőség, ha van az autóhoz szervizkönyv (ha módodban áll csak így vásárolj) akkor kicsit meggyorsíthatod a dolgot azzal, hogy elkéred a kereskedőtől az alvázszámot és azzal sétálsz be a márkaszervizbe. Ott az alapján lekérik neked az autó "előéletét" legalábbis amire képesek.
De puszta jó tanácsként írom, ha nem vagy annyira biztos magadban kérj meg egy hozzáértőt, pl a szerelődet, hogy legalább megnézni jöjjön fel veled Budapestre az autót. Akkor majd ő ott már látni fogja volt-e festve, tudja mik a kritikus pontok ahol egy adott típusnál vagy nagy általánosságban elsőre indul meg a rohadás, a motorhang alapján meg tudja mondani van-e értelme fizetned a márkaszerviznek a további infókért stb. Cserébe adsz egy kis + pénzt a kereskedőnek és legfeljebb legközelebb is elkísér. :)
Ez sokmindentől függ. Van aki megengedi, van aki nem.
Vannak eladók akik például márkaszervízektől paráznak, mert egyes helyeken irreálisan képesek lehúzni az autót. Persze nem mindenhol,de azért elég gyakran előfordul, és képesek beállítani úgy mintha egy roncs lenne, amivel persze a vevőt rögtön elriasztják, miközben meg lehet hogy közel sem olyan vészes a dolog.
Én is 3 éve eladtam az előző autómat aránylag jó állapotban, segítőkész voltam, megmondtam hogy nem árulok zsákbamacskát, aki meg akarja nézetni az nézze nyugodtan, mert én azért mégsem ismerem minden egyes eldugott alkatrészét, de azért vigyáztam rá, rendszeresen cseréltem a kötelező szűrők-olaj stb-t meg szerelővel is átnézettem
.
Aztán egy jelentkezőnek nagyon tetszett, elvitte márkaszervízbe, és ott úgy lehúzták mintha valami utolsó bontószökevény lenne, és rábeszélték hogy inkább nézzen körül az általuk ismert forrásokból lévő kocsik körül,persze drágábban, rögtön meg is gondolta magát az érdeklődő.
Aztán eladtam másnak, aki azóta is boldogan használja, minden komolyabb hiba nélkül.
Odaadni nem fogja senki a kocsit neked.De aki nem engedi átnézetni a kocsit, azt azonnal ott kell hagyni ,vagy el se menni hozzá,mert biztos hogy van rejtett baja a kocsinak.Szokásos fals duma, a "nincs erre időm" és az "annyi jelentkező van ,hogy bevizsgálás nélkül is eladom" ,duma
Ha az eladó vagy kereskedő ajánl szervizt és máshová nem hajlandó elvinni,csakis egy helyre,akkor is ott kell hagyni mert 100% hogy az adott szerviz le van zsírozva és keményen jattol nekik a kereskedő hogy minden kocsit hibamentesnek állítson be amivel betéved.
Te általad kiválasztott közeli szerviz kell,nem másik városban meg 100km-re. Egyeztetett időpontban odamentek kifizeted az üzemanyag költséget a tulajnak és a bevizsgálás után döntesz mi legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!