Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi az az EGR szelep?

Mi az az EGR szelep?

Figyelt kérdés
Azt hallottam,hogy le is szoktál dugózni,vagy letiltani szoftveresen,miért tiltják ezt le,gondolom mikor megtervezték nem hiába tették bele....Vagy ez valami tuning? +2 LE?
2015. jún. 15. 17:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Google a barátod.

Röviden a kipufogógáz egy részét visszavezetik a szívócsőbe. Környezetvédelmi okokból.

2015. jún. 15. 17:48
 2/6 A kérdező kommentje:
Mi az oka a ledugózásnak vagy a letiltásának?
2015. jún. 15. 17:51
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

EGR, mint Exhaust Gas Recirculation, avagy kipufogógáz-visszavezetés. Lehűtött kipufogógázt vezet vissza a szívóoldalra, így csökkenti az égési hőmérsékletet, ez által a nitrogén-oxidok kibocsátását.

Csak éppen van vele baj bőven. Mivel az EGR-ben kipufogógáz halad át, egy idő után lerakódik benne a korom. És mivel vannak szűk csatornák is, itt-ott eldugul, aztán vagy folyamatosan dől mindenfelé a kipufogógáz, vagy nem megy: a végeredmény minden esetben az, hogy az ECU motorhibát érzékel. Hosszú távokon használt autóknál ez a probléma ritkábban jön elő, mert ott a szívó- és kipufogóoldal fel tud annyira melegedni, hogy a korom ne maradjon meg sehol, de a rövid távokon, városban hajtott autóknál néha meglepően el tud koszolódni az egész. Az egyik megoldás a rendszeres tisztítás, a másik a szelep kiszerelése vagy ledugózása. Onnantól kezdve a kipufogógáz be sem lép az EGR-szelepbe, nincs vele gond. Elméletileg a teljesítményt is lehet így növelni, mert a beszívott levegőből eltűnik az a kevés lehűtött kipufogógáz, annak a helyére is mehet friss levegő, több oxigénben meg több üzemanyagot lehet elégetni. Viszont ennek az eredménye eléggé csekély, nem táltosodik meg tőle az autó.

2015. jún. 15. 17:54
 4/6 A kérdező kommentje:

köszi részletesen és érthetőn leírtad.Egyébként ezt ki tudom én tisztítani,úgy hogy nem annyira értek ezekhez a dolgokhoz,vagy eléggé szét kell szedni hozzá mindent,hogy ki lehessen tisztítani?

Szóval akkor teljesítmény is növelhető vele(több mint egy matrica :) )úgy hogy mindenféle más beavatkozás nélkül?Tehát nem kell EGR letiltása mellé chip?

Műszaki vizsgán van valami jelentősége?

2015. jún. 15. 18:00
 5/6 anonim ***** válasza:

2002 óta minden új autóba kötelezően be kellett építeni az EGR-t..

aztán rájöttek, hogy nem is olyan jó, mint gondolták..ezért tavaj januártól már nem építik be, de az öntvényeken ott a luk, ezért gyárilag ledugózzák.

amiben benne van, azzal bizony meló van, nem szabad a vizsgára kiiktatni..persze,,ha a hibalámpa nem világít, és a kompjúter nem mutatja ki a hiányát, akkor nem szólnak érte.

például idén januártól minden új autó csak jeladós keréknyomásmérős szeleppel hagyhatja el a gyárat...ez is nemzetközi előírás.

..mint ahogy az EGR(volt)

2015. jún. 15. 18:15
 6/6 anonim ***** válasza:

Én annak idején ledugóztam egy ecotec 1.6 benzinmotor egérszelepét kíváncsiságból. Annak idején ez sláger volt és kísérleteztem.

Az eredmények:

Fogyasztás törvénytisztelő tempóval csökkent 10%-ot.

A rugalmasság kb ugyanennyit nőtt, azaz +10%-ot abban a fordulatszámtartományban, ahol normál esetben az AGR szelep nyit, hogy visszavezesse a kipufogógázt (egyszerűbben: harapós lett a motor).

Ezekkel nem túlzok.

Környezetvédelmi vizsgán nem voltak rosszabb eredményei a ledugózott állapotnak a korábbiakénál. A katalizátor élettartama csökkent, ez a gyakorlatban néhány év mínuszt jelent csak a megszokottól. Ezt azt jelenti, hogy a katalizátor kompenzálta a visszavezetés hiányát.

Valójában sokan a drága új AGR szelep miatt (ami lehet 50-60e ft is) dugózták le.

2015. jún. 15. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!