Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Körforgalomból való kihajtásná...

Körforgalomból való kihajtásnál mindenképp kell indexelni?

Figyelt kérdés
Példa: Kettő körforgalom két sávval, mindkettőbe autópálya le és feljáró illetve a főút csatlakozik. A sávok el vannak választva beton félgömbökkel. Tehát a külső sávból fizikailag csak egy irányba lehet haladni. Olyankor is kell?

2015. máj. 29. 16:15
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

10-es: Ha áthaladsz az autópálya alatt, láthatod, hogy a külső sávban csak egy helyen tudsz kimenni (illetve az autópálya lehajtó is beletorkollik.)

Egyébként sokan panaszkodnak az index miatt. Inkább ne indexeljen a p.raszt és hajtson ki, mint hogy indexeljen és NE hagyja el. Látni ilyet!

Mellesleg én használom az indexet, csak vannak, akik nem.

2015. máj. 29. 17:15
 12/23 anonim ***** válasza:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

13. § (1) Az utasítást adó jelzőtáblák:

c) „Körforgalom” (23. ábra); a tábla olyan utat jelez, amelyen úgy kell haladni, hogy az út által körbezárt terület a vezetőtől balra essék;

29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.

---

Nem értem az értetlenkedőket. Nincs jogsikjuk? Vagy már elfelejtették a kreszt? Egyértelműen le van írva, mi számít körfogalomnak. Gyengébbek kedvéért: amit a vonatkozó táblával jelölnek. Mit lehet ezen nem érteni?

Az pedig szintén teljesen egyértelmű, hogy a körforgalom elhagyásakor KELL indexelni. Pont. Nem opcionális, nincs mérlegelési lehetőség. Kell és kész.

2015. máj. 29. 17:33
 13/23 anonim ***** válasza:

Sokan nem értik a témanyitó kérdését. Senki nem cáfolta, hogy körforgalmat elhagyva nem kell indexelni, a kérdés erre a kijáratra (és a többi hasonlóra) vonatkozik:

[link]

Ugyanis, itt úgy néz ki, hogy elhagyod a körforgalmat, de mégsem, mivel csak tovább követed, a híd alatt, a "következő" körforgalomig.

Egyértelmű, hogy körforgalom, mert tábla jelzi.

[link]

Viszont ha tovább haladsz a híd alatt, és amire ti mondjátok, hogy "elhagyod", az utána lévőt már nem jelzi ebből az irányból semmi.

[link]

Kvázi, mintha a kettő egybe lenne kötve, egy körforgalomként funkcionálva, és ez esetben nem kellene indexelni. Egy deformált kör. A középső térkövezett rész is szerintem ezt támasztja alá. A többi kijáratnál kell persze, de nem azokról van szó.

Ez pedig a közvágóhídi /közel/ kör alakú csomópont, ami mégsem körforgalom.

[link]

2015. máj. 29. 17:47
 14/23 anonim ***** válasza:

Paint segítségét hívva vizualizáltam, hogy mit értek a "kettő, de mégis egy" körforgalom koncepcióm alatt.

Nyilván mindenkinek volt biosza általánosban, tanultatok az amőbák osztódásáról. Ugyan, az utolsó, szétválási fázis nélkül.

[link]

Látszik, hogy ugyan kettőnek néz ki, mégis egy. Így az egyenes középső út is a körforgalom része, attól, hogy azon mész, még nem hagytad el.

2015. máj. 29. 18:02
 15/23 anonim ***** válasza:

73%-os kolléga, minden bizonnyal igazad van, és ez egy körforgalom. Én inkább azoknak a hozzászólóknak a kedvéért likneltem be a kreszt, mint pl. #8 "Mi határozza meg a körforgalmat?" Pistike.

Bár a kérdező is két körforgalomról beszél, holott a táblák és a felfestés alapján nagyon úgy tűnik, hogy itt egyről van szó...

Mondjuk ahhoz is lenne pár kérdésem, aki ezt így kitalálta és jóváhagyta, mert tényleg nem egyértelmű...

2015. máj. 29. 18:14
 16/23 anonim ***** válasza:

A ""#8 "Mi határozza meg a körforgalmat?" Pistike. ""

is ugyan az az ember, akivel egyet értettél. Én.

És igen, néha elbizonytalanító. Persze, a kihelyezett tábla mutatja, de szerintem nincs törvénybe foglalva, hogy geometriai körnek kell lennie, mekkora legyen a sugara, nyúlhat-e, felvehet-e más alakot, miközben ugyan úgy funkcionál, stb. A költői kérdésem erre irányult.

2015. máj. 29. 18:20
 17/23 anonim ***** válasza:

Az alak valóban nincs törvénybe foglalva, azonban az elnevezésből adódóan az emberek 99,999999%-a szerintem körre gondol, amikor a körforgalmat maga elé képzeli - és mivel annak csak a bejárata van táblával jelezve, a kijárat nincs, a fenti, piskóta-forma "körforgalom" esetén nem egyértelmű, elhagytuk-e azt...

Ha létezne "körforgalom vége" tábla, akkor annak hiánya egyértelműsítené, hogy még benne vagyunk, így azonban csak akkor lehet biztos benne az ember, ha a tükörben látja a szembejövő sávban a körforgalomra figyelmeztető táblát - az pedig ugye nem túl életszerű, hogy azt sasoljuk...

(Mellesleg sosem emberrel értek egyet, hanem véleménnyel vagy hozzászólással.)

2015. máj. 29. 18:28
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Vannak itt azért bajok.

Körforgalom ami előtt kint a kék kör alakú tábla. Akkor indexelni kell minden esetben, ha megy tovább a sáv ha nem. Van olyan körforgalom ami nem járható körbe, ezzel is meg kell barátkozni és az elhagyó sávból is kell indexelni hiába nem lehetne tovább a körforgalomban maradni.

Ez az elnyújott körförgalom kérdés pedig elég gáz. Tipikus magyar mentalitás, építenek valami hülyeséget de a jogi háttere nincs megalapozva. Egy tárgyaláson egy jobb ügyvéd minden bizonnyal felmentetné az illetőt ha az index elmulasztása miatt lenne valami baj. De mivel ilyen hely van vagy 2 kb az országban ezért az éppen a másik kör felől érkezőtől szerintem nem elvárható, hogy tisztában legyen vele, hogy a szembejövő nem keresztezheti az útját, még ha az előző körtől kezdve egyértelműnek is kell lennie. De valljuk be ki az aki ma magyarországon kihajt egy körforgalomból és ha a híd alatt egy másik van akkor felfogja, hogy az még az előző folytatása. Nyilván senki. Szóval én azt mondom menjen az index, gyorsítja a forgalmat és kevésbé balesetveszélyes

2015. máj. 29. 18:32
 19/23 anonim ***** válasza:
Baleset sose lett abból, hogy valaki használt indexet egy kanyarnál, de abból már sok volt, hogy nem.
2015. máj. 29. 18:59
 20/23 anonim ***** válasza:

Igen én is azt mondom, hogy használni kell inkább ebben a kutyacsont formájú "körforgalomban", az a kisebb baj.

Halkan jegyzem meg, én konkréten tudok balesetről, ahol volt index és az index miatt volt a baleset, tágabban értelmezve a témát kettőt is

2015. máj. 29. 19:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!