A megállóból induló buszt el kell engedni?
Éppen a kresz vizsgára gyakorlok, de valami nagyon nem stimmel... a "SZAKOE" oldalán tesztelek, de valami feltűnt. Én nekem régen azt mondták, hogy el kell engedni a buszt ha indexel, de az oldal szerint nem. Van megoldókulcsom de ott is a "nem" szerepel, ami szerintem szintúgy helytelen. Most akkor?
Csak lakott területen belül kell kiengedni.
Tehát mivel ott a lakott terület vége tábla, tényleg semmi kötelezettség nincs.
Lakott területen belül sincs elsőbbsége a menetrend szerinti busznak, de lehetőség szerint segíteni kell az elindulását.
Idézet a KRESZ című mumusból:
A járműközlekedés általános szabályai
Elindulás
24. §
(3)181 Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni. Az autóbusz, az iskolabusz, a gyermekeket szállító autóbusz, valamint a trolibusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.
Nincs a busznak(sem) elsőbbsége..
csak segíteni kell az indulásá, besorolását....persze a körülmények figyelembevételével.
nagyon sokszor látom, hogy balra indexel, én megállok, de a sofőr folyamatosan jobbra néz..megúnom, elmegyek mellette, látom jegyet ad még..
nos buszt akkor engedek el, ha már nagyon ki van tekerve a kereke, és picit gurul..
..pontosan azért mert nem mindig indulnak a jelzés ellenére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!