Simson S51, miért veszi néha nehezen a 4. sebességet?
Üdv.
Egy kis segítség kellene.
Simson S51-es gépem van. A problémám a következő lenne. A váltó 4. sebességfokozatával van gondom. A negyediket 10-ből 1-szer, csak második próbálkozásra veszi be.Ilyenkor nem is érzem, hogy "bekattanna" 4.-be és elég erősen kell felhúzni a kart, hogy végre bevegye.Ha nincs gond, gyönyörűen és érezhetően lágyan beveszi a 4.-et. Kicsiket állítottam az állító csavaron (karbi alatt), de már a szélső határokat feszegettem, mert vagy eltűnt az 1-es, vagy már a kettest sem vette be. Nagyon zavaró és hiába állítottam a váltón, a hiba nem szűnt meg. Minek a kopása okozhat ilyen hibát? Esetleg a váltódob hézagolása is okozhat ilyen gondot?
Szia,
Úgy hiszem a válasz igen. A dob hézagolását minimálisra kell venni, de sajnos lehet még kopás máshol is. Egyszerűbb ha képen "mutatom":
1,4,5 -ös, szintén el tud kopni és akkor olyan nagy lesz a holtjátéka, hogy nehéz beállítani.
Nevén: Sebváltópatkó, váltódob mozgató kar.
Aztán a vonóék is tud ilyet csinálni. Tipikusan akkor ha a csapágygolyók összezömítik az ék marásait.
Úgy tapasztaltam, hogy az alábbi sorrendben érdemes ellenőrizni:
1. Dob hézagolás
2. Vonóék
3. Sebváltópatkó és plusz kar
Extrém esetben a esetleg hiányzó\kopott golyó és dob.
Még egy dolog. Sok videót, leírást olvastam már, de szétszedés nélkül nekem még nem sikerült 51-es váltót beállítani. Ezt javaslom neked is. Le kell venni a kuplung deklit, és minden sebességfokozatról meggyőződni, hogy a kar nem feszül-e, és a sebességet is veszi. (Kb értelemszerűen)
Remélem segítettem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!