Mi történik ha nem cserélek olajat a kocsiban?
Elhasználódik a motor és "besülnek" a dugattyúk, azaz motorcsere. Az olaj arra való, hogy elősegítse a különböző mozgó alkatrészek (pl. dugattyúk) mozgását. Nélküle a motor nem lenne halk, hamarabb felmelegedne a súrlódás miatt, az alkatrészek sérülnének. Ha nem cserélsz olajat, autótól függően több milliós kárt is okozhatsz, az autód pedig használhatatlan lesz.
21, L
És mennyi időnként kell cserélni?
Mert valahol úgy hallottam hogy évente nem árt. Nekem lassan 2éve volt olajcserém, de nem sokat mentem vele azóta. Az még nem olyan vészes?
A motor belső mozgó alkatrészeit kenni kell,hogy minél kevesebb legyen a fém-fém érintkezésből származó kopás. Ez a kopás 1ébként nem kerülhető ki,csak lassítható.Az olaj igen nagy hőterhelésnek van kitéve,így fokozatosan csökken a kenő képessége,és egyúttal növekszik a fém-hordalék(mikro-szemcse méret)tartalma is, ami szintén koptatja belülről a fém felületeket.
15000 Km-enként ajánlott már olajat cserélni,(olajszűrővel együtt),így igen hosszú ideig jó állapotban tudhatod le az autód motorját,feltéve hogy előző gazdája is betartotta ezt a csere ciklust.
Utolsó!
Olvasd át még egyszer! "Ha nem cserélsz olajat, autótól függően több milliós kárt is okozhatsz"
Segítek szövegértelmezésben: ha újabb autód van, egy motorcsere (Újabb Polo, motorcsere: 1,5 m Ft) több milliós kár is lehet. Ez nem zárja ki azt, hogy a motorcseréd nem kerülhet 10 000 Ft-ba! Mert lehet, hogy a Zsigulidhoz tudsz 10 000-ért motort venni. Autótól függően... ez itt a kulcsszó!
És mivel a kedves Kérdező nem írt az autójáról, így még hasra ütésszerűen sem tudok kb. árat mondani, hogy nála kb. mennyi egy motorcsere!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!