Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi történik ha nem cserélek...

Mi történik ha nem cserélek olajat a kocsiban?

Figyelt kérdés
És egyáltalán miért kell olajat cserélni, mi szerepe van annak a motor működésében? 19/L
2010. febr. 17. 11:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Elhasználódik a motor és "besülnek" a dugattyúk, azaz motorcsere. Az olaj arra való, hogy elősegítse a különböző mozgó alkatrészek (pl. dugattyúk) mozgását. Nélküle a motor nem lenne halk, hamarabb felmelegedne a súrlódás miatt, az alkatrészek sérülnének. Ha nem cserélsz olajat, autótól függően több milliós kárt is okozhatsz, az autód pedig használhatatlan lesz.

21, L

2010. febr. 17. 11:55
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Javítom magam: *elhasználódik az olaj (nem a motor)
2010. febr. 17. 11:56
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
És mivel a motor az olajozásnál is kopik azok az anyagok az olajba karülnek és ha azzal megy az olajzás a kopás fokozódik.
2010. febr. 17. 12:31
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem cserélsz olajat a kocsiban, akkor egy idő után számíthatsz motor cserére, mert széttörik a motor, leég, füstöl stb. Azért kell olajat tenni bele, hogy legyen a motornak kenése.
2010. febr. 17. 14:05
 5/12 A kérdező kommentje:

És mennyi időnként kell cserélni?

Mert valahol úgy hallottam hogy évente nem árt. Nekem lassan 2éve volt olajcserém, de nem sokat mentem vele azóta. Az még nem olyan vészes?

2010. febr. 17. 16:51
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A motor belső mozgó alkatrészeit kenni kell,hogy minél kevesebb legyen a fém-fém érintkezésből származó kopás. Ez a kopás 1ébként nem kerülhető ki,csak lassítható.Az olaj igen nagy hőterhelésnek van kitéve,így fokozatosan csökken a kenő képessége,és egyúttal növekszik a fém-hordalék(mikro-szemcse méret)tartalma is, ami szintén koptatja belülről a fém felületeket.

15000 Km-enként ajánlott már olajat cserélni,(olajszűrővel együtt),így igen hosszú ideig jó állapotban tudhatod le az autód motorját,feltéve hogy előző gazdája is betartotta ezt a csere ciklust.

2010. febr. 17. 17:46
 7/12 anonim ***** válasza:
45%
Próbáld ki!Én úgy sem tudom meddig bírná.Milliós kár?Mibe ha az egész talicska csak százezret ér?Azért kell évente,mert a folyadékok a természetből a párát felveszik és romlik a minőségük.A fékfolyadékot és a hűtőközeget is illik cserélni.
2010. febr. 17. 21:51
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó!

Olvasd át még egyszer! "Ha nem cserélsz olajat, autótól függően több milliós kárt is okozhatsz"

Segítek szövegértelmezésben: ha újabb autód van, egy motorcsere (Újabb Polo, motorcsere: 1,5 m Ft) több milliós kár is lehet. Ez nem zárja ki azt, hogy a motorcseréd nem kerülhet 10 000 Ft-ba! Mert lehet, hogy a Zsigulidhoz tudsz 10 000-ért motort venni. Autótól függően... ez itt a kulcsszó!

És mivel a kedves Kérdező nem írt az autójáról, így még hasra ütésszerűen sem tudok kb. árat mondani, hogy nála kb. mennyi egy motorcsere!

2010. febr. 18. 09:26
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
Szerinted milyen értékű talicska lehet ha még olajra sincs pénze?Kahányok is lopnak olajat a Zsigulába,mert még ők is tudják hogy miért kell cserélni!Meg talán Kresz-műszakin el is mondták hogy miért kell!
2010. febr. 18. 18:47
 10/12 anonim ***** válasza:
Szerintem meg ilyen esetben nem kell motort cserélni!A főtengely,hajtókar csapágyak,dugattyúk,gyűrűk,olaj szivattyú,új olaj és munkadíj ha nem lenyúlós helyre viszik max kétszázezer a te Polo kategóriádban.Bmw,Lexus,Mercedes,Audi más kategória.A viccet félre nem értve(félre téve) cseréld ki mindig írd fel hány kilométernél van cserélve,ha meg korszerű autód van akkor az olajcsere esedékességét kijelzi a műszerfalon.jogos a hölgy megjegyzése és engem is érdekel,milyen autóról van szó?
2010. febr. 18. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!