Csak autószerői végzetség birtokában lehet autót szerelni?
Férjem szakács, és imád autót szerelni. Úgy általában imádja az autókat, és nagyon ismeri is.
Mindhárom autónkat ő szereli.
Amikor mondtam neki, hogy szakmát kellene váltania, mindig mondja, hogy szívesen csinálná, de hatalmas felelősséggel jár, úgyhogy inkább mégsem.
Nem bánom, hogy egy szerelőnek kell a szakmai ismertség.
Gondolj bele, mi van, ha csak egy csavart nem megfelelő nyomatékkal húzol meg, és ebből valami baj lesz?
Egy autó nem játék, életek múlnak rajta, hogy megfelelő állapotú legyen...
De a szakácsnak is van akkora felelőssége, mint egy autószerelőnek, szóval nem értem a férjed.
Amúgy egy magánszervizben ha mondjuk ismer a tulaj, akkor azt nem érdekli hogy van papirod vagy nincs, a tudás a lényeg. De mondjuk egy hivatalos márkaszervizbe azért már nem vesznek fel valamilyen papir nélkül.
Nem kell hozzá érettségi, elég a befejezett 12. osztály.
Nem olyan jó szakma ám, én tanultam, dolgoztam benne, de hamar beleuntam, pedig szeretem az autókat.
És nagy a felelősség, én buszjavító üzemben dolgoztam, papírmunka is volt, mindenhez a nevemet kellett adni, mert itt ha 50-100 ember életével játszottál.
Maszekba meg a sok h*lye, aki jobban ért az autóhoz mint bárki más, az önjelölt tuningmester, aki elhozza az autóját mert nem tud bekötni egy rádiót, te bekötöd, és mondod neki hogy nem a fékek életveszélyesek, de még te vagy a pénzlehúzós barom hogy ilyet mert mondani, erre két nap múlva hozza a bontóból meg kitudja honnan szerzett fékbetétet meg mindent, mondod hogy fölösleges berakni mert rossz lesz. Nem jó lesz ez, erre jön egy hét múlva hogy befog a fék, alig fog, nyekereg fékezésnél, ráz stb. És mondja hogy csináld meg normálisan. Ő bukott nálam egy plusz munkadíjat, a rossz cuccok árát, de én vagyok a pénzlehúzós.
Meg menetfény kell a kocsira, meg ledek belülre mert menő, a szét van rohadva, és még sorolhatnám.
Volt olyan hogy behoztak egy kocsit, tulaj elmegy, nekiállok foglalkozni vele, hát ami kókányolást, gányolást találtam, el sem tudom mondani... gyorskötöző hegyek, villanyvezetékkel rögzítés. Ez volt az hogy vidd máshoz, én ezzel nem foglalkozom, ebből élek, de nem kérek belőle.
Értek hozzá, viszont dolgozni nem tudnék benne, egyrészt le vagyok maradva sok dologgal, ezeket a modern motorokat, elektronikus dolgokat nem értem, másrészt nincs sok százezres gépem csak a diagnosztizálásra.
Hobbiszinten jó, magamnak is csinálgatom a terepjárót, egy-két régebbi autót még elvállalok, de azt is csak ismerős körökből, de a sajátomat mivel új, még nem kell szerelni hálisten, olajat azért tudok cserélni rajta, de ha majd szerelni kell, azt nem én fogom csinálni.
Amúgy engem is nagyon érdekelt a szakma, azért is tanultam, de mi lett a vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!