Üdv! 2 éve van jogsim, és úgy érzem elég jól megy a vezetés. Szeretek is vezetni. Körülbelül 20 ezer kilométert vezettem eddig. Régóta foglalkoztat a dolog, de igazából nem tudom kihez forduljak. Szeretném magamat ebben a sportban kipróbálni, hátha van hozzá tehetségem. A Bükk szerpentinjein szoktam gyakorolni. Persze felelősségteljesen, mindig egyre gyorsabban belemenni a kanyarokba, a fokozatos és a biztonságos vezetés a célom. Az anyagi keretem korlátozott. Előre is elnézést a rally szó használatáért, tisztában vagyok vele hogy ez egyáltalán nem rally amit művelek, de úgy hiszem hogy azon az ösvényen haladok, a rallyzás felé, amiben imádott Swift-em kulcsfontosságú szerepet játszik. Tapasztalt, rallys múlttal rendelkező sofőröktől várnám az útmutatást. Szeretnénk egyre jobbá válni.
2015. febr. 6. 20:33
1/8 anonim válasza:
Először is kell (egyes versenyekhez nem kell, de erősen ajánlott) egy jól becsövezett, versenyülésekkel és biztonsági elektronikával ellátott autó. Swiftből is van kismillió - amúgy nem is egy nagy tétel, 4-500 ezer forintból megoldható a versenyre kész autó, s ezen kívűl gyakorlatilag csak gumira meg benzinre kell költeni (meg ha valamit tönkrevágsz). 1 szett gumival ha nagyon sóher vagy, elmégy egy szezont is (bár azon a környéken annyi verseny van, hogy lehet csak fél szezon lesz :) ). Egy 40-50 kilométeres versenyen elfogy 10 liter üzemanyag, ezen kívűl van a nevezési díj, versenybiztosítás, apróságok. Ha pénz szűkében vagy, havert kell keresni aki beszállna navigátornak és talán segítene az anyagiakban - szponzor felejtős, a legjobbak sem találnak, nem hogy még az amatőrök (bezzeg ha focista lennél). Ez sajnos ilyen sport - vagy finanszírozod magad, vagy nincs hétvégén verseny. Bérlés is szóba jöhet, de én nem ajánlanám, mert elég sok vitás esetet szült már korábban is, másrészt 1-2 év alatt is bejöhet az ára egy saját autó vásárlásának a bérléssel szemben (80-100 ezer forintos árakat hallottam legutóbb Swiftekre meg Corsákra).
2015. febr. 6. 21:13
2/8 A kérdező kommentje:
Az nem lenne hasznosabb ha abból a 400-500 ezer forintból autóznék még pár évet? Ennyi pénzből jó párszor megtudom járni a Bükköt, akár mindennap is, ha spórolósan megyek :)
2015. febr. 6. 21:40
3/8 A kérdező kommentje:
*akár mindennap is, 1 évig, a jelenlegi benzinárak mellett
2015. febr. 6. 21:41
4/8 anonim válasza:
A verseny, meg a közúti autózás között Nap-Hold távolság van. Hiába azt gondolod, hogy közúton kinyomod a szemét, ha felmész egy zárt pályára, ráadásul egy olyan autóval, amit nem sajnálsz, ha összetörsz, saját magadtól fogod összeszarni magad. És akkor lesz kiautózva a kocsi kb 70%-a. Igen, a 68 lóerős Swiftnek is. Utána jöhet a fejlődés, rájönni, hol lehet még lecsípni az időből.
2015. febr. 6. 22:14
5/8 anonim válasza:
4-500 ezer forint szerintem nem nagy összeg - ennyi spórolt pénze simán lehet egy 20-25 éves fiatalnak, kb. 3-4 havi átlagfizetés. Egy jobb kerékpár vagy televízió kerül ennyibe. Egy kupás Swift fenntartási költségei meg aztán tényleg nem vészesek, nyílván nem ott kell kezdeni a sportot, hogy profi szerszámkészlet, szervízautó meg stáb, stb., de a biztonsági dolgokon nem érdemes spórolni: mindenképp kell szakember által beszerelt cső, tűzálló overáll és bukósisak, áramtalanító. A közúton való gyakorlás olyan dolog, hogy beszélni róla igazából tabu, pedig sokan csinálják. Én azért óva intenélek attól, hogy ezzel élj - ez a szakág nem arról szól, hogy ki tud a leggyorsabban menni, hanem arról, hogy ki tud a leggyorsabban menni anélkül, hogy kiesne.
2015. febr. 6. 22:41
6/8 A kérdező kommentje:
Nem 68 lovas, hanem 92, és emellé 990 kg :)
Szóval akkor a közúti gyakorlás kb. semmit sem ér? Nem fejlődik tőle az ember? Lényegében ez a sport 90%-ban a pénztől függ. Ki teheti meg hogy állandóan gyakoroljon a méregdrága pályán, benzin, kocsi, alkatrészek :/ Átalakítás nélkül nincs értelme körözgetni a pályán?
2015. febr. 7. 09:37
7/8 A kérdező kommentje:
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de nem lenne érdemesebb spórolni még pár évig, és elmenni futárnak vagy taxisnak?
2015. febr. 7. 09:47
8/8 anonim válasza:
Nem mondom, hogy nem fejlődik tőle az ember, de ha egyszer nem adja ki vagy arra téved egy szirénázó miniszteri konvoj akkor bajban vagy. Másrészt egy kimerevített kasztnis Swiftnek teljesen más az útfekvése, mint egy gyári 1.3-asnak - ég és föld. Inkább menj el egy átfogó vezetéstechnikai tréningre, ha még nem voltál - ott egész biztosan tudnak neked újat mondani.
Igen, a pénz az első, mint szinte minden technikai sportban. A versenyzők nagyrésze vállalkozó (autószerelő) vagy apu fizeti, de az alsó kategóriákban szerintem még ma sem lehetetlen egyszeri emberként elindulni pár versenyen szórakozásból - azért annnyira nem megfizethetlen. Egy új versenybicikli indul annyitól, mint amennyiért komplett versenycsomagot tud venni az ember.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!