Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Simsonba mi az az ELBA?

Simsonba mi az az ELBA?

Figyelt kérdés
már több kapcsolási rajzon is láttam. Azthittem indexrelé de az külön van. Ilyen ELBA nincs az én motoromba az baj? Így is működik index féklámpa világítás minden. Mi lenne az ELBA-nak a szerepe?

2015. jan. 25. 19:19
 1/7 anonim ***** válasza:
43%
Az ELBA az újabb, tirisztoros motorokban van, és az feszültségszabályozó. A tiédben valószínűleg azért van másmilyen, mert az megszakítós.
2015. jan. 25. 19:46
 2/7 A kérdező kommentje:
A megszakítós rajzokon is van.
2015. jan. 25. 20:30
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az ELBA független attól, hogy milyen gyújtású motorod van. Nekem pl megszakítós van és van benne ELBA.

Az ELBA magában foglalja a feszültségszabályozót és az index relét + a relét működtető áramkört.

2015. jan. 25. 21:33
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És nekem szükségem lenne ilyen feszültségszabályzóra?
2015. jan. 25. 21:54
 5/7 anonim ***** válasza:
Az ELBA elektronikus villogó- és töltőegység. Legalábbis fesszabb. biztosan nincs benne. Ha nincs más feszültségszabályzó a motorban, akkor kell az egyenirányító (graetz-kocka).Mellesleg az ELBA egy viszonylag új találmány, a régebbi Simsonok még nélküle készültek(külön indexrelé +fesszab .) A féklámpa ELBA nélkül is műkodni fog.
2015. jan. 25. 22:04
 6/7 anonim ***** válasza:
bocsi, úgy látszik, rosszul tudtam, fesszab. is. 5-ös voltam
2015. jan. 25. 22:15
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha van akkumulátor a motorodban akkor feszültségszabályozó is kell. A dolog úgy működik, hogy töltő tekercs váltakozó áramát/feszültségét egy graetz híd egyenirányítja. Ez a lüktető egyenfeszültség azonban nem alkalmas akkumulátor töltésre, lévén szabályozatlan és a feszültség effektív értéke jócskán meghaladja egy akkumulátor ideális töltőfeszültségét ( 13.5 - 15.5 V ).

Ezt az egyenfeszültséget kell egy feszültség szabályozóval ráengedni az akkumlátorra. Az eredeti ELBA-ban van egy áteresztő tranzisztor amit egy komparátor vezérel. A töltőfeszültséget egy kis potméterrel lehetett szabályozni.

2015. jan. 25. 22:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!