Lehet úgy használni egy autót hogy az olajcserén és vezérlésen kívül semmi mást nem kell lecserélni?
Típusfüggő, van ami jobban bírja, van amelyik nem.
Van, amelyiknek többször meg lehet főzni a motorját, meg se kottyan neki, de volt olyan autóm(Fiat) amivel az utca végéig se jutottam el úgy, hogy forrt a vize. Megszorult a motorja.
De kíméletes használattal a gyengébb típusok is elég sokat el tudnak menni.
Én pl betegesen tudok vigyázni minden autómra, mivel magam szerelem őket, és lusta vagyok, mint a dög. :)
(mondjuk ezért is inkább megbízhatóbb, tartósabb autókat választok)
Az alkatrész kopás természetes folyamat, előbb-utóbb cserére szorulnak a mozgó alkatrészek, csak nem mindegy, hogy 50ezer 150ezer, 300ezer, vagy akár ennél is többet megy az autó gond nélkül.
Futóműveken nem segít az olajcsere, s a magyar utak eszik a futóműveket.
A motor általában meghálálja az olajcserét, ha a gazdi nem centizgeti az időpontokat, hanem inkább korábban viszi az autót olajcserére ( pl. 30ezer helyett 20ezer kilométer után), és a többi apróságra is oda figyel, azzal jelentősen megnövelheti a motor élettartamát, de azt nem lehet kijelenteni, hogy így mennyit fog menni a motor.
Láttam már olyan autót, amiben 1millió kilométer volt, s a motorja még nem volt megbontva, igaz már nem volt tökéletes, de félmilliónál még hiba nélküli volt - de az ilyen nagyon ritka.
Nem mondanám, hogy gyilkolni szoktam a gépet. Napi 250km-eket pályázok vele, ami a futáshoz képest nagyságrendekkel jobban kíméli az autót, mintha városi forgalomban folyton indulnék-megállnék, sokszor hidegindítanék, sokszor ki-beszállnék, ajtótcsapkodnék, stb.
Így is 170ekm-nél teljesen lekoptak a gyári féktárcsák. Csere. 200e-nél elkopott a kuplung, csere. Jelenleg 220e-nél tartok, a turbóval, motorikusan még nem volt gondom. A gyárilag ajánlott 30eKm helyett 15e-nél cserélek olajat. De ha holnap mondjuk behalna a turbóm akkol se kezdenék el káromkodva az autót rugdosni és a márkát szidni. Ami használatban van az előbb-utóbb elkopik. Ezt természetesnek veszem. Mint ahogy a testünk is az idővel elkopik akármennyire is vigyáz az egészségére valaki, örökké nem fog élni. Így van ez az autóknál is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!