Most akkor létezik ólmozott benzin a kutaknál vagy nem?
Két ismerősöm két teljesen ellentétes dolgot mond, és össze vagyok zavarodva. Az egyik azt állítja, hogy ma már csak ólommentes benzint kapni, és a 20-30 éves autók is használhatók vele, míg a másik azt állítja, hogy a kutaknál mindkettőt kapni, és csak az az ólommentes, amelyiknél ez ki van írva. Ez utóbbi azt is állítja, hogy ha régi autóba ólommentest öntök, tönkreteszem vele a karburátorát.
Saját megállapításom: eddig "akármilyen" 95-ös benzint tankoltam, és minden szuperül ment, a napokban pedig "ólommentes" felíratút tettem bele, szintén 95-öst, mert csak olyan volt annál a kútnál. Azóta kínszenvedés elindítani az autót. Melyik barátomnak van igaza?
Valamivel több mint 10 éve nincs ólmozott benzin.
Karburátornak mindegy. A gond a szelepfészkekkel volt, ezeknek a kenését biztosította a régi autóknál a motorban kivált ólom.
Köszönöm a válaszokat!
Utolsónak: és akkor a szelepfészkek kenése ma hogyan oldódik meg?
A kutaknál már nem lehet kapni ólmozott benzint. Az ólomtartalmú adalékokat kopogásgátlóként, illetve kenőanyagként alkalmazták, mivel a tetraetil ólom Pb(CH2CH3)4 kopogásgátló és oktánszám növelő adalék volt. Uniós előírás a használatának betiltása.
Az említett "ólompótló"-ban nincs ólom (fentiek miatt), ez egy felső kenőolaj, melynek fő alkotórészei növényi olajszármazékok..
Hát nekem ugye ladám van aminek kell az ólmozott bentin mert akkor megy mint a veszedelem...
De 95-t szoktam bele rakni tehát ólommenteset úgy is megy nagyon ,de néha mikor a pénztárcám megteheti teszek bele 100-as benzint meg néha hozzáadok oktánszámnövelőt és akkor mint a vadnyulak, megy mint a golyó :D
hát ilyen ólompótlót benzinkúton lehet kapni esetleg autósboltokban , én még nem használtam ,de valószínű hogy rá van írva mennyi benzinhez mennyi dl pótló kell az alapján kell kiszámolni szerintem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!