Mennyit ront egy auto dinamikussagan, gyorsulasan ha 205-os gumival szerelt 15" alufelni helyett fel raknek egy 17" alufelnit 240-es gumival?
Téli kerekem 15" 195/65, nyári 17" 225/45.
Biztosan több erő kell a szélesebb gumi mozgatásához, de sok okból lehet, hogy ezt nem fogod észre venni.
1. fogyasztás különbséget nem tudtam megfigyelni több év alatt sem. Gondolom azért, mert a téli hideg motoros dúsítós szakaszok plusz fogyasztása kiegyenlíti a szélesebb gumi magasabb gördülési ellenállását.
2. végsebesség? Nem tudom. Magyaroszágon nemigen tudom tesztelni, van-e különbség, meg a téli gurigával nem is mernék 250-ig felpörögni.
3. gyorsulás? Nem tűnik úgy, hogy romlana, sőt. Nekem első kerekes az autó, a jobban tapadó szélesebb gumi nem csúszik meg, nem pörög ki könnyen, ennyiből jobb a vékonynál.
4. a széles gumi rettenetesen vehemensen reagál az útfelület ferdeségére, rossz úton, nyomvályúknál fogni kell a kormányt rendesen, hiába van szervó.
5. a széles gumi a kanyarstabilitást valami csodálatos mértékben javítja, de iszonyatosan jó mintázat kell, hogy nem legyen hajlamos a pocsolyákon felúszásra. Ami nekem eddig bevált, az a Bridgestone Potenza és a GoodYear Eagle F1. Nézd meg, mibe kerülnek ebben a méretben aztán gondolkodjál el, megéri-e ennyit kiadni.
Vehetsz Marangonit meg hasonló "színvonalas" széles gumit olcsóbban, én nem bíznám rá az életem.
Egyébként milyen motorhoz tervezed ezt a kereket? Mert ekkora malomkerék már kívánja ám a lóerőt és nyomatékot. Nekem 3 literes V6 mozgatja a vasat, egy 1.4 kompakt jószág lehet, hogy a negyedik gangot nem pörögné ki ezzel a mérettel.
azt nem csodálom hogy a 3 ezres V6-os kipörgeti a 195-ös gumit.
126-osom volt 2.8-as benzines,a 195 65 R15-össel jobban gyorsult mint a 225 55 R16-tal.
ami a kérdezőt illeti:a fékhatás nem feltétlenül lesz jobb.ahhoz nagyobb féktárcsa és többdugattyús féknyereg+nagyobb betét kell.nekem is gyengének bizonyult a fékem a szélesebb gumikhoz,nem tudtam blokközeli állapotra fékezni a kocsit.
"nekem is gyengének bizonyult a fékem a szélesebb gumikhoz,nem tudtam blokközeli állapotra fékezni a kocsit."
Ez nem jelent romlott fékerőt, csupán a fék már nem tud annyit, amennyire a gumi amúgy erősebb fékkel képes lenne.
""nekem is gyengének bizonyult a fékem a szélesebb gumikhoz,nem tudtam blokközeli állapotra fékezni a kocsit."
Akkor a széles gumi az ABS alternativája :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!