Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Friss "A" jogosítvánnyal...

Friss "A" jogosítvánnyal szállíthatok személyt nagymotoron ha több mint 2 éve van B jogosítványom?

Figyelt kérdés

Úgy tudom,ebben az esetben nem számít kezdő jogosítványnak.

így van?

2014. okt. 13. 13:00
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
44%

326/2011 Korm Rend.

6§(1)...."A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül."

Tehát vezetési jogosultságról beszél. A vezetési jogosultság NEM a kategória megszerzése, hanem a VEZETŐI engedély megszerzése.

Sajnos nem tudok most ide belinkelni jogesetet, de így van.

Miért is?

Ott van az első sorokban "A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének" TEHÁT első alkalomról beszél. Első alkalom pedig a vezetői engedély megszerzését jelenti. Aki nem így értelmezi az hogy gondolja, hogy egy kategóriát többször lehet megszerezni:-) Akkor mi az első alkalom:-)

Egyébként a törvény nem feltételezi, hogy van más kategóriád, ezért írja le ez a szakasz azt, hogy utast nem szállíthatsz. Tehát azt feltételezi, hogy csak ez az egy "első" kategóriád van.

Itt említi a "C" kategóriát is. Láttál már kamiont pótkocsi nélkül rohangálni? :-) Mi értelme volna ha 2 évig nem vontathatsz. Persze mindenki vontat, mert nem a C+E az első kategóriája. Ha első lenne akkor nem vontathat értelemszerűen C-vel.

Tehát szállíthatsz személyt, mert a vezetési jogosultságod "ELSŐ" megszerzése a "B" kategóriával kezdődött, amit írtál.

2014. okt. 14. 20:04
 12/16 anonim ***** válasza:
44%

Visszatérve Harkonnen érveléséhez, hogy a C kategóriához eleve kell B kategória

"II. Jártassági feltételek

........

2. A „C” kategóriába, a „C1”, „D1” alkategóriába tartozó gépjármű vezetésére jogosító bejegyzést annak a személynek lehet érvényesíteni, aki „B” kategóriába tartozó járművek vezetésére érvényesített bejegyzéssel már rendelkezik."

Ez így van, de itt nem beszél a 2 évről. Itt is aza a lényeg, ha van "B" kategóriád és a 2 év letelte előtt szerzel C kategóriát akkor nem vezethetsz addig, amíg a kezdő jogosultságtól le nem jár a 2 év.

A C kategóriának nem feltétele, hogy csak 2 év feletti B kategória esetén lehet elkezdeni a vezetést.Ha így volna, akkor lenne igazad, de ez esetben is csak a kezdő jogosultságot, tehát az első kategóriád megszerzésének idejét jelenti.

2014. okt. 14. 20:38
 13/16 anonim ***** válasza:

Teljesen világos, hogy szállíthatsz személyt. Azért szállíthatsz, mert az első vezetésre jogosultság az a jogsid megszerzését jelenti.

Nem értem, hogy Harkonnen miért említi a „C” kategóriát.

Ennek feltétele :” 4. 18. életév az „A” korlátozott, a „C”, „C1”, „B+E”, „C+E” és a „C1+E” kategóriába (al-, kombinált kategóriába) tartozó gépjármű vezetésére.

+ B kategória

Tehát ha valaki megszerzi 2014. 01. 01-én a B kategóriát, az az első vezetésre jogosultág kezdő ideje. Ha 2015. 01. 01-én megszerzi a „C”-t akkor a 2016. 01. 01-ig nem vontathat.

De ha 2020-ban teszi le a „C”-t akkor egyből vontathat.

A C kategóriának nem feltétele a 2 éves B-s jogsi.

2014. okt. 14. 21:37
 14/16 anonim ***** válasza:

No akkor fussunk neki 11-12-es válaszoló!

:)

"Tehát vezetési jogosultságról beszél. A vezetési jogosultság NEM a kategória megszerzése, hanem a VEZETŐI engedély megszerzése."

Attól, hogy van vezetői engedélyed még nincs jogosultságod mindenre, ezért a jogosultság az adott kategória megszerzését jelenti! Egy B kategóriával van jogosultságod autót és segédmotort (meg még pár dolgot) vezetni, de nincs jogod buszt hajtani! Ezt jelenti a jogosultság.

"Itt említi a "C" kategóriát is. Láttál már kamiont pótkocsi nélkül rohangálni? :-)"

Gondoltam szólok, hogy minden 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsi vezetéséhez C kategória kell (3,5-7,5 között elég a C1), és nem csak "kamionok" léteznek, hanem szóló tehergépkocsik is! [link]

A nyergeshez már C+E kell!

"A C kategóriának nem feltétele, hogy csak 2 év feletti B kategória esetén lehet elkezdeni a vezetést."

Jogos, de csak a példa kedvéért említettem meg, hiszen a B-t már 17 évesen meg lehet csinálni, a C-hez pedig 21 év a korhatár, és egy átlag mai fiatal ha megcsinálja a B-t, akkor simán van pár év gyakorlata mire C-re vizsgázhat!

Ha pedig az értelmezést félre tesszük, akkor belátható, hogy a kezdő vezetői engedélyek korlátozásai arról szólnak, hogy az illető szerezzen gyakorlatot: tanulja meg a szóló motorkerékpárt vezetni mielőtt utast szállít, és tanulja meg a szóló teherautót kezelni mielőtt még egy pótkocsit is mögé akaszt!

Erre írtam, hogy vajon miért kell motorkezelési vizsgát tenni, miért kell nehéz póttal gyakorolni, miért nem lehet egy szál vizsga alapján a kerti traktortól a tankhajóig mindent vezetni? Hiszen gyakorlat van már 14 éves kortól, hiszen az AM is nemzetközi kategória!

Értem én azt is, hogy gumicsont, pont olyan szarul van megfogalmazva, mint a ködlámpa használat.

2014. okt. 15. 17:04
 15/16 anonim ***** válasza:

Sajnos rosszul értelmezed, olvass el egy jogesetet.

A kezdő jogosultság a vezenget jelenti. Nem az adott kategória kezdési jogosultságát. Ráadásul ELSŐRŐL beszél. Egy kategóriát meg egyszer szoktak megszerezni.

Értem az érvelésed, de a jogalkotónak nem az a célja, hogy az adott kategóriában legyen 2 év gyakorlatod, hanem egyébként legyen a vezetés terén 2 év gyakorlatod. Ezért beszél első megszerzési jogosultságról.

"A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének "

Akkor mi a második, mi a harmadik stb. vezetési jogosultság???

A második a második kategóriád a harmadik a harmadik kategória és így tovább.

De ha nyomósabb második és harmadik jogosultságot tudsz megírhatod.

Ha a jogalkotó azt akarná, hogy minden kategóriában legyen 2 év tapasztalatod nem kötné 2 év kisebb kategória jogosultsághoz az "A" kategóriát. Erre külön figyelt. A többinél meg nem ez volt a célja.

De a "kamionnak" is C kell, éppen ezért lenne röhejes ha azt nem lehetne vezetni. De lényeg, hogy van rá értelmező rendelkezés, de elég ha egy jártasabb oktatót megkérdezel.

2014. okt. 15. 21:59
 16/16 anonim ***** válasza:

Csak egy link, ahol szakember írja le, hogy vezethetsz és szállíthatsz személyt. Nem a kategória megszerzésének ideje, hanem a jogsid ideje számít. Ha van 2 éve jogsid akkor már az nem kezdő, ha ma szerzel kategóriát motorra egyből szállíthatsz személyt.

[link]

"Kedves János!

A kezdő jogosítványhoz kapcsolódó 2 éves korlátozás nem az adott kategóriára vonatkozik, így ha B jogsid van már több mint 2 éve akkor vihetsz utast is. EU-s szabály, tehát kint is ez érvényes.

Üdvözlettel,

Dr. Dózsa Ernő

ügyvéd"

2014. okt. 15. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!