Most kuplungozták a kocsim. Elfelejtettem mondani a szerelőnek, hogy nézze meg a váltó olajat (jó-e a szint) Aztán egy "okos" ismerősöm azt mondta, hogy közös az olaj a fékolajjal és ott látom. Na, de kérdem én (? ) többi lent.
olcsóbb felújítani de a szakinak egyszerűbb ha cseréli (vagy felszámolja az új munkahengert)
ez egy felújítókészlet,kb. 500Ft-ba kerül: [link]
Csak érdekességképpen írom (ezt elmondhatod az ismerősödnek is, szerintem új infó lesz neki) hogy olyan hogy fékolaj nem létezik. A fékfolyadék ugyanis nem olaj, hanem alkil-poliglikol-éter tartalmú folyadék, aminek csak annyi köze van az olajhoz hogy mindkettő folyékony.
Még egy érdekesség.
A váltóolajat nem kell cserélni. Persze vannak akik a cserére esküsznek, ha ez megnyugvást jelet nekik akkor ártani természetesen nem árt a csere. Sok autógyár sem ír elő olajcserét manuális váltónál. Ennek az az egyszerű oka hogy az olaj nem használódik el, a fémrészecskéket meg egy mágnes összegyűjti a váltó alján.
A normál motorolajat azért kell cserélni mert a motor működése közben égéstermék jut le a motorolajba, és ez kémiai reakcióba lépve az olajjal savas bázisúvá tesz azt. Ennek az okán írnak elő az olajcserére nemcsak megtett kilométert, hanem időt is. Ez általában 1 év. Ugyanis a savas bázisú olaj álló helyzetben is képes megtámadni a fémet, aminek a következménye működő motornál a sokkal intenzívebb kopás.
A váltóolajba nem jut égéstermék, ennek az oka hogy nem szükséges a cseréje.
a váltóolaj nem öregszik el?
Félreértettétek egymást. Ő szerintem a kuplung hidraulikus folyadékára gondolt. Az valóban egyes autó típusoknál közös a fékfolyadékkal.
A váltóolaj külön van. De annak nem nagyon kell ellenőrizni a szintjét, hacsak nem folyik valahol.
Köszönöm mindenkinek a hasznos és hozzáértő választ!Dörmögő nevő hozzászólónak csak annyit,hogy nagyon tetszett az okfejtése!
Arra a kérdésre,hogy milyen évjáratú a passat a válasz:97 év végi.Ez annyit jelent,hogy már nem a "malac" elejű hanem az új kasznis(nem különbözik semmiben,mármint kinézetre a 110 vagy a 116 lóerőstől)Aki ért,hozzá az max az adagoló hangjából tudja megállapítani,hogy még a régebbi kiadás illetve,mivel ez még 90lóerős így nics semmi megjelölés a hátsó ajtón(mármint felírat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!