Az amerikai autókban és kisteherautókban miért vannak olyan nagy motorok?
Lassan egy éve az USA-ban élek. Eddig is tudtam, hogy az amerikai autóban jóval nagyobb hengerűrútalmú V6-os V8-as V10-es motorok vannak. Na de nem értem, hogy miért? Sokan azt mondják, hogy azért mert olcsóbb a benzin. Szerintem ez butaság. Számos más országban is olcsó a benzin és mégis a kisebb (európai szabványú) autók járnak.
Csak egy példa:
Otthon EU-ban pl. a Ford Transitokban 2000 és 3000 köbceti közötti sima soros motorok vannak. Itt USA-ban egy Ford E150-esben, ami ugyanolyan zárt áruszállító de azért látványosan kisebb mint a Transit, minimum V8-as és 4000 köbcenti feletti motor van. Miért?? Miért kell jóval nagyobb motor egy kisebb autóba? Itt a személyautók nagyobb része is minimum V6-os motorral megy. Amikor meséltem egy amerikai barátomnak, hogy Európában az áruszállítóban 2500-as motorok vannak, el volt csodálkozva. Itt az emberek soha nem vennének meg egy Ford Transitot amiben 2500-as motor van. Amikor meséltem, hogy otthon 1300 ccm-es autóm volt, azt mondták, hogy itt csak a 16 éves korosztálynak meg a félig hajléktalanoknak van olyan. Egy másik amerikai barátom visszakérdezett: "A normál motor volt a kocsiban 1300-as, vagy az ablaktörlő lapát motorja? :D
Azért, mert minél nagyobb a motor, annál nehezebb megterhelni. Minden motornak van egy optimális terhelése, ami mellett a leghosszabb az élettartama. Az európai autóknál fontos az alacsonyabb fogasztás, így itt a kisebb motorokat terhelik az egekig, hogy leadja a szükséges teljesítményt - cserébe lényegesen kisebb a fogyasztás, viszont a motor élettartama is rosszabb lesz, ha folyamatosan csúcsra járatva használják.
Viszont Európában a népesség legnagyobb része 10-20km-es távra használja maximum (otthon->munkába->haza), Amerikában meg nem ritka az 1-2 órás autópályás munkába járás se. Ott értelemszerűen a motor jobban ki lesz használva, ezért fontos a hosszabb élettartam. A nagy motor pedig sokkal tovább bírja, hiszen normál körülmények között sohasem fogja elérni a kapacitásának a csúcsát. És ezt elősegíti az olcsó üzemanyag is, ami azért itt Európában nem annyira található meg.
Azért mert az USA-ban nagyon nagy távolságok vannak, és rengeteget autóznak. És ezek a nagy motorok viszonylag kevés lóerővel rendelkeznek, igy nincsenek túlterhelve. Lazán birnak több millió kilómétert is.
A másik dolog: az USA-ban maga a felfogás is más, nem igazán egy spórolós nemzet.
A normál motor volt a kocsiban 1300-as, vagy az ablaktörlő lapát motorja? - ezen besirtam!!! :D
Tobbiek elottem, mar leirtak a lenyeget. Sokkal nagyobb tavot tesznek meg, tenyleg olcsobb a benzin. A nagy autok/nagy motor meg akkor kezdtek gyartani, amikor centekbe kerult az uzemanyag. Ez a mindenbol a legnagyobbat mentalitas elkiserte oket napjainkig.
Nekem is V8-as 5700 kobcentis autom van, pedig lany vagyok, csak dolgozni jarok vele meg boltba, napi kb. max 20-25 km-t megyek vele... Nem azert vettem ilyet mert vontatni akarok, hanem mert megtehetem, es ha akarom nekiindulok vele Alaskanak es nem kell aggodnom, hogy a kis teljesitmenyu auto utkozben elfarad alattam... es mert bazi nagy fun odalepni neki es hallod ahogy dorombol a V8
The bigger the better.... ezt mar biztos hallottad ;)
Valahogy éreztem. Amúgy én is. :)
SF, CA.
"Oroszország is egy hatalmas ország ahol majdnem még olcsóbb a benzin"
Igen de még igy sincs pénz rá.
Ja és az USA-ban már a 30-as években megcsinálták az autópályákat, már azóta erre alkalmas autókat gyártanak. Oroszország meg hol volt a 30-as években.... Ja és ők egy Ladát is nehezen tudtak összerakni, kellett oda is a külföldi segitség.
Amúgy meg a gazadag oroszok nem is vesznek manapság dizelt, Audi A6/A8, Mercedes S/ BMW7/X5/X6 ezek mind benzinesek náluk, nem dizel, mint ahogy Európában a legtöbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!