Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az mit takar, ha egy autóban...

Az mit takar, ha egy autóban ASR (kipörgésgátló) van?

Figyelt kérdés
És ezt általában ki lehet kapcsolni?
2014. aug. 11. 12:53
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Meg hát úgy gondolom, hogy ahogy az ABS sem tud alkalmazkodni az útviszonyokhoz, úgy az ASR sem és ha alig ad le nyomatékot a kocsi, akkor sem kapar. Ha kikapcsolható, akkor nincs baj, igazából ki is próbálnám és lehet hogy használnám is bizonyos útviszonyok között, de ha nem lehet kikapcsolni, akkor inkább másikat nézek, akár milyen jó is a kocsi ezt leszámítva. Nagyon az elektronikus rásegítések ellen vagyok, egyszer vezettem egy 1200-as Ladát és annál jobban kocsiban még nem éreztem magam.
2014. aug. 11. 20:21
 12/18 anonim ***** válasza:

Nem rossz autó az a Lada, de azért ma már hosszú távon kényelmetlen.

"...engem inkább az tudna megviccelni, ha hirtelen elfogyna az erő."

Szerintem ezt egy kicsit rosszul képzeled. :) Pont akkor fogy el az erő, ha kipörög a kerék és nem a kocsit tolja előre. Na az ASR pont arra van hogy ne fogyjon ez az erő, hanem mindig akkora nyomatékot adjon a kerekekre, hogy a lehető legtöbb erőt tudd kihozni belőle. Persze nagy gyakorlattal meg lehet közelíteni ezt az állapotot elektronika nélkül is, de minek ezzel szórakozni, mikor csak gázt adsz az elektronika meg kitalálja hogy hogyan jó neki. Így azért jóval kényelmesebb.

A sár, fű is jó példa. Ha túl nagy gázt adsz, kipörög a kerék, elfogy a lendületed és csak elásod magad. Az ASR-es autó ezzel szemben, lassan, de folyamatosan halad, kerékkipörgés, megcsúszás, elásás nélkül.

"Meg hát úgy gondolom, hogy ahogy az ABS sem tud alkalmazkodni az útviszonyokhoz, úgy az ASR sem..."

De tud! Az Opelnál ezt úgy hívják, hogy IDS+ rendszer, ahol még a lengéscsillapítást is az útviszonyoknak megfelelően hangolja. Nekem van ilyen az Astrámban, de a 8-10 évnél régebbi Opelekben szerintem még nincs.

2014. aug. 11. 20:34
 13/18 A kérdező kommentje:
Erről még nem hallottam. Ezekben a 15 év feletti autókban még nem tud alkalmazkodni az ABS az útviszonyokhoz, ezért gondoltam, hogy az ASR sem.
2014. aug. 11. 21:07
 14/18 anonim ***** válasza:
Ez igaz. De azért azt érzékeli, ha kipörög, megcsúszik a kerék. Ugyan úgy, mint az ABS-nél a blokkolást. Az ugye meg függ a tapadástól, vagyis az útviszonyoktól is.
2014. aug. 11. 21:28
 15/18 anonim ***** válasza:
az ASR = TCs-nek pont az a lényege, hogy fékezi a pörgő kereket / szabályozza a motor nyomatékot -> kitudsz jönni a hó/sárból, eltudsz indulni egy jeges emelkedőn/ nem gurulsz vissza egy havas emelkedőnek felfelé, mikor anyuka tolja mögötted a babakocsit...
2016. jan. 23. 20:21
 16/18 anonim ***** válasza:
és természetesen tud alkalmazkodni az útviszonyokhoz, már egy egyszerű 2 kerees peugeot-ban is van hó/sár/omok mód, hogy csak az alacsonyabb kategóriából említsek
2016. jan. 23. 20:23
 17/18 Balázs03 válasza:
Eddig egy Suzuki Swiftem volt 1997 es. Most vettem egy Mazda 6 Sport 1.8 TE - t. Amibe ABS, ASR, ESP van. Continental gumikkal együtt. Ilyen szépen és simán még nem indúltam el piros lámpánál. Meg sem szolaltak a gumik és érdekes, hogy ugyanolyan gyorsan indúlt mint a Suzuki csak nem volt gumi kopás. Szoval szerintem inkább használ mint árt az autónak.
2017. dec. 27. 20:43
 18/18 anonim ***** válasza:
Ha tudnál vezetni, a suzukiban srm szólaltak volna meg a gumik. Egyébként jól széthajthatták előtted azt a mazdát, ha ugyanúgy gyorsul mint egy swift.
2018. jan. 26. 03:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!