Az mit takar, ha egy autóban ASR (kipörgésgátló) van?
Nem rossz autó az a Lada, de azért ma már hosszú távon kényelmetlen.
"...engem inkább az tudna megviccelni, ha hirtelen elfogyna az erő."
Szerintem ezt egy kicsit rosszul képzeled. :) Pont akkor fogy el az erő, ha kipörög a kerék és nem a kocsit tolja előre. Na az ASR pont arra van hogy ne fogyjon ez az erő, hanem mindig akkora nyomatékot adjon a kerekekre, hogy a lehető legtöbb erőt tudd kihozni belőle. Persze nagy gyakorlattal meg lehet közelíteni ezt az állapotot elektronika nélkül is, de minek ezzel szórakozni, mikor csak gázt adsz az elektronika meg kitalálja hogy hogyan jó neki. Így azért jóval kényelmesebb.
A sár, fű is jó példa. Ha túl nagy gázt adsz, kipörög a kerék, elfogy a lendületed és csak elásod magad. Az ASR-es autó ezzel szemben, lassan, de folyamatosan halad, kerékkipörgés, megcsúszás, elásás nélkül.
"Meg hát úgy gondolom, hogy ahogy az ABS sem tud alkalmazkodni az útviszonyokhoz, úgy az ASR sem..."
De tud! Az Opelnál ezt úgy hívják, hogy IDS+ rendszer, ahol még a lengéscsillapítást is az útviszonyoknak megfelelően hangolja. Nekem van ilyen az Astrámban, de a 8-10 évnél régebbi Opelekben szerintem még nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!