Csak szerintem butaság a kipufogó tuning? Miért akarja valaki az autóját egy roncshoz hasonlóvá tenni?
"Én meg azt nem tudom,miért nem foglalkozik mindenki magával?!"
Hát tudod azért, mert valamilyen szinten egy közösséget alkotunk. És vannak olyan dolgok, amik érintik a közösség többi tagját is,ha szeretnék - ha nem, az egyik ilyen a zajterhelés. Haveromnak is volt olyan autója, amin kipuff hangnyomáson 130,7decibelt mértünk. Őszinte leszek, ha beültél és nyomtad neki mocskos jó volt, úgy 15 percig :D
Viszont ha beindította 3 utcával arrébb, én hallottam zárt ablaknál! Na most gondolj bele, jön haza délutános műszakból és keresztül gangol egy városon 22:55-kor. Lehet az nem díjazza, aki 6-ra megy dolgozni és ezért 4 kor kel.
Nem vagyok egy ilyen merev begyepesedett majom, de azért valahol húzzunk már meg egy határt. Vannak normális végek, rendszerek amiktől jó hangja lesz az autónak, de mellette nem lesz hangos. De a boyracer sufnituning megoldások, mint a kiherélt tűzoltókészülék rávarrva ESAB OK pálcával a 60-as csőre,na az általában pont nem ilyen... :D
Hülye példa, de menj ki egyszer egy drift versenyre. 5-6-700 lovas turbós és kompresszoros autók és alapjáraton annyi hangjuk van, mint egy utcai autónak. De a Kiviknek kell ahhoz a 90 lóerőhöz a 110 decibel...
Szerintem itt 3 dolog mosódott össze a "kipufogó tuning" szóösszetétel alatt:
1., Amikor a hangerőből engedve az adott motorhoz gyári, vagy profi cég által méretezett, kimért kipufogórendszert illesztenek. Ez drga, általában az avatatlan fül nem hallja, a vezetési élményt azonban befolyásolja.
2., Valamilyen akusztikai élményre hangolt kipufogó. Ha gyári, vagy a szabályoknak megfelelő, akkor nincs vele baj.
3., Otthon, vagy olcsón kivitelezett "sport" kipufogórendszer. Általában "hangerőre hangolva" semmilyen szabálynak nem felel meg, általában árt a motornak, gyakran kisebb-nagyobb teljesítménycsökkenéssel jár, amit a vezető számára a nagy hangerő ellensúlyoz.
Konkrétan láttam olyat, hogy fiatal harcos milyen büszke volt az egy darab görbe csőből álló "kipufogó rendszerére", azonban a motor kipufogószelepei egy év alatt szétégtek, valamint az autót ismeretlenek festékoldóval leöntötték... (bontó lett a vége)
A hosszú fejtegetés összefoglalása:
Ezt is lehet ésszel csinálni. De ész nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!