Miert pisszegnek a buszok teherautók vonatok?
légfék, légrugó(előző hsz-hez, nem csak az alacsony padlósoknál van szintező szelep, hanem az összesben, igen, még a 260-as ikarusban is). Lehet még kuplung is levegőrásegítéses, és lehet még a sofőrnél egy csap vagy kapcsoló amolyan dudaként is funkcionálhat, ha enged egy kis levegőt, meg persze a csinos lányoknak is jelezhetnek így.
emellett lehet még hogy pont akkor telt meg a rendszer levegővel(8-10 légköri, attól függ hogy van beállítva), és lefúj a rendszer.
hirtelen ennyi jutott eszembe, de még biztos tudnék dolgokat mondani ha sokat gondolkoznék
# 4!
Tényleg, milyen igazad van!
Emlékszem régen az IFA-k mindig ilyen jellegzetes dupla ciccenést hallattak magukból, mikor a sofőr fékezett.
A mai teherautóknál már alig hallani ilyet csak a lefúvószelep folytonos halk sziszegését.
"Vagy éppen lenyomja a kuplungot egy pillanatra, és máris szisszen egyet."
Amekkorát a kuplung szisszen egy mai autónál - értsd ezt a 10 évvel ezelőttiekre is - azt járó motor mellett nemigen hallani.
Egyébként van egy olyan jelenség is, kb. egy éve jártam így (Volvo FH), hogy az említett lefújószelep elromlott. Hogy ilyen esetben se robbanjon fel a légtartály, van egy biztonsági szelep is, ugyanazt csinálja mint a lefújószelep, ez viszont baromi hangos. Svédország - Spanyolország - Svédország utat csináltam meg így, hát riadoztak az autósok mellettem, ha megszólalt, főleg alagutakban.
A teherautók, buszok fékrendszere levegővel működik. A tartály feltöltődik, és ekkor a szelep lefúj.
Nem a túltöltődés miatt csinálja, a kompresszorban van kuplung, ha vezetsz 4,5 órát pályán végig, akkor nem termeli a levegőt folyamatosan, hanem csak üresen jár (a fogyasztáson nem sokat változtat, de a több millió km alatt számít).
A lefújás előnye, hogy a levegőből kiszúrt/lecsapódott koszt kinyomja magából. Tehát nem kell pár naponta kézzel üríteni, hanem automata. Kell még egy páramentesítő patron évente, aztán nem kell gondozni a nagy dögöket....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!