Miért melegszik túl a hűtőfolyadék hosszabb időn keresztül történő magas terhelés esetén?
Adott egy Ford Focus I, amelyen évek óta különböző szervizek és szerelők próbálnak megoldani egy misztikus hibát. Az autó 1.4-es benzin/gáz üzemű, de az alább leírt jelenség mind gáz, mind benzin üzemnél tapasztalható.
Rövidebb távon -mondjuk 50 km alatt- minden rendben. Ha hosszabb útra megyek, és az autót jelentősebb terhelés éri, pl autópályán emelkedő, 5 személy, akkor elkezd felkúszni a hőmérséklet. Ha ilyenkor elveszem a gázt, akkor visszaáll. Pl Budapestről elmegyek Pécsre, és az M6-os emelkedőin, vagy a Mecsek útjain teljes biztonsággal felmegy a hőmérséklet. Tavaly Horvátországban úgy mentem autópályán, hogy a lejtőkön felgyorsítottam 160-ra, hogy az emelkedőkön ne kelljen annyira nyomni a gázt. Rövidebb utakon viszont nem lehet reprodukálni a hibát. Múltkor ismerős szerelővel Buda összes hegyét összejártuk. Volt ahol alig tudtunk felmenni az 1.4-es motorral, de a hőmérő nem mozdult. Másnap mentem Pécsre, és ugyanaz a jelenség.
Gomba már kétszer volt cserélve, termosztát is. Ventilátor elindul. Hűtőrendszer átmosása is megtörtént. Mi lehet ez?
" évek óta különböző szervizek és szerelők próbálnak megoldani egy misztikus hibát. "
-namost,ha őnekik nem sikerült rájönni,akik látták is az autót,
-akkor ,szerinted majd mi ,látatlanban,megmondjuk a frankót ?
Olyan termosztáttal próbálkoznék ami előbb nyit. Vagy a kiegyenlítő tartályon nem jó a sapka elengedi a nyomást, lehet az is megoldaná a problémát.
Vagy levegős a rendszer, van rendesen fűtés.? Akár kezdődő hengerfejtömítés gond. Nincs Focus-om, csak tippeltem.
Vízpumpa nem szállít elég hűtőfolyadékot, nagy terhelésnél, esetleg elforog a lapát a tengelyen.
Rejtett/részleges dugulás, vagy levegő a rendszerben/hűtőben.
Hibás új termosztát (találkoztam már ilyennel..) vagy nem belevaló
Kosztömeg a klíma és a vízhűtő között.
A kört egyébként nagyon egyszerűen le tudod szűkíteni. Mikor pályán elkezd felfelé mászni a mutató megállsz, leállítod a motort és megnézed a hűtőt, hogy forró vagy hideg.
Ha forró akkor nem tudja megfelelően leadni a hőt (el van tömődve a hűtő, esetleg hengerfejes).
Ha hideg (ez volna a normál állapot ekkora menetszélnél), akkor pedig valamiért nem jut ki elég folyadék a nagy körbe. (Dugulás, levegő, vízpumpa)
Kedves #1. Alapvetően egyetértek Veled, távolról nem lehet autót javítani. Nem is ezt várom el, csak ötleteket, hátha mással is történt hasonló.
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat és az ötleteket. Sorrendben válaszolok a kérdésekre. A kiegyenlítő tartály sapkája szerintem jól zár. A fűtés rendben van, hideg állapotból a víz néhány perc alatt felmelegszik, a fűtés intenzíven beindul. Az autó egyáltalán nem eszi a vizet, az olajban nincsenek buborékok és a víz sem feketedik be. Hengerfejet kizárnám. Vízpumpát is cseréltem már, igaz régebben és más okból. A hűtőfolyadék tavaly le lett cserélve, és elvileg átmosták a hűtőt is. Az Általatok is említett részleges dugulást tartanám legvalószínűbbnek, ami egy kiélezett helyzetben okozhatná a túlmelegedést.
Mit mondjak a szerelőnek? Szedje szét az egész hűtőkört és részenként próbálja meg átmosni újra?
Akkor írom a megoldást: vízpumpa. Nemrég vezérműszíjat cseréltettem az autón és természetesen cserélték a vízpumpát is, és lőn: a hiba megszűnt. Így utólag már tudok okos lenni. Nyilvántartásom szerint az előző vezérműszíjcsere után kb 2 hónappal volt az első alkalom, amikor a rendellenességet tapasztaltam. Mindig amikor a vízpumpára terelődött a gyanú azzal hesegettem el, a szerelőkkel egyetemben, hogy "dehát a vízpumpa nemrég lett kicserélve" és hogy "dehát új vízpumpával is ezt csinálta"...
Immár 3 hónapja járok az új vízpumpával, ebben volt egy 5000 km-es családi kirándulás is, megpakolt autóval, autópályával, hegyekkel, klímával, és a vízhőfok mutató egyszer sem mozdult meg. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez a probléma megoldódott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!