Most akkor ehhez kell jogosítvány vagy nem?
Most tervezek venni egy elektromos kerékpárt aminek robogó szerű váza van ("Suhanó"). Olvastam, hogy 300W és 45 km/h alatt nem kell rá jogsi...namármost ez a kis gép 300 W-os de a kilóméter órájába 50 km/h van írva csúcssebességnek, én szerintem kizsírozott szakadékba se megy annyival(én eddig 30-ig bírtam felvinni),de ha a rendőr rápillant mégis azt fogja látni...ilyenkor mi van?
ui: [link] egy ilyen lenne az!
Én azért utánanéztem:
ahogy fent is idézte már valaki:
"r/1.396 Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el."
tehát az a kerékpár amit tudsz tekerni is ha akarsz. Ha nincs pedál, akkor az nem lesz kerékpár soha a büdös életben.
ezzel szemben:
"L1e kategória
kétkerekű járművek legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amelyben a motor:
- hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 belső égésű motor esetében, vagy legnagyobb folyamatos
névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW elektromos motor esetében,"
a 300W belefér a legfeljebb 4kW-ba. Mivel a kerékpár definíció nem illik rá, így ez a nyerő. Tehát én ebből arra következtetek, hogy a fent linkelt pedál nélküli elektromos jármű Segédmotoros kerékpár-nak számít.
de cáfoljon meg aki tud, nem szívózásból, kíváncsi vagyok, hogy mi a valóság, rosszul gondolom e.
Kedves utolsó, szövegértés egyes, ha már a jogszabályt sem érted.
Kerékpárnak számít, ha van pedálja(ergo te is tudod hajtani), és a teljesítménye maximum 300W. És mivel ez kerékpárnak számít, így nem kell rá jogosítvány.
Ha a teljesítménye meghaladja a 300W-ot, akkor segédmotoros kerékpárnak számít(M kat. jogosítvány minimum.) A babettát is lehet tekerni, de teljesítménye nagybb 300W-nál, így kell rá jogosítvány, még akkor is, ha csak tekered.
ÉS a teljesítménye, nem pedig VAGY.
A jogszabály azt írja, hogy emberi erővel lehet hajtani ÉS nem haladja meg a 300W-ot a motor (ha van). Nem azt írja, hogy vagy ez vagy az.
Nem győztél meg róla, hogy te értelmezted jól a jogszabályt.
Nah látom jogifórumon is elmagyaráztűk azt amit én, tehát mégse én vagyok a hülye :)
idézem az egyik kommentet:
"Valószínűleg nem tanultál logikát, így fogalmad sincs arról, hogy a logikai ÉS-sel összekapcsolt feltételeknek hogyan kell teljesülniük ahhoz, hogy ennél a kérdésnél a joghatást kiváltsák vagy sem. Nos, akkor megismétlem, hátha most sikerül:
A kerékpár a jogszabály szerint:
legalább 2 kerekű jármű, ÉS
emberi erő hajtja, ÉS
az emberi hajtást legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.
Ha a három feltételből bármelyik is nem teljesül, akkor az nem kerékpár, hanem valami más, legnagyobb eséllyel segédmotoros kerékpár, amelynek a feltételei:
legalább 2 kerekű jármű, ÉS
a) legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú belső égésű motor hajtja, VAGY
b) legfeljebb 4 kW teljesítményű elektromos motor hajtja, ÉS
max. tervezési sebessége 45 km/h."
"A jogszabály azt írja, hogy emberi erővel lehet hajtani"
Pontosan, viszont azt nem írja elő a jogszabály, hogy pedállal és lánchajtással kell hajtani! A rollert is emberi erő hajtja, és ha teszel rá egy max. 300 W-os motort, attól még nem lesz segédmotoros kerékpár! Az emberi erővel való hajtás lehetősége megmarad. A kínai elektromos robogókon is emiatt a szabály miatt vannak fent a pedálok.
Viszont ha jobban belegondolsz, akkor csak a pedelec rendszerű kerékpárok maradhatnának forgalomban, hiszen az csak egy rásegítő rendszer, ami nem műlködik ha nem tekered a pedált, és ráadásul alap esetben 25 km/h-nál lekapcsol a rásegítés.
No de mégis mennek a kínai robogók a nyergükben a nagymamákkal, nyugodtan, rendőrök által nem zaklatva.
Még valami: sajnos a jogszabályok csak lassan kullognak a dolgok után! Sok éve léteznek a villogó kerékpáros lámpák, amik csak a közelmúltban kerültek be a KRESZ-be, de az 5/1990 szerint még mindig szabálytalan a villogó lámpa, pláne ha nem a kerékpáron, hanem a kerékpároson van. A KRESZ szerint viszont már az is elég ha a bringáson van a lámpa.
a rollerhez:
"Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek."
a kerékpár definíciójánál pedig ott van, hogy jármű. a roller sohasem lesz jármű, így hiába teszel rá sugárhajtóművet, akkor se közlekedhetsz vele a közúton.
Azt azért megnézem, hogy a fenti robogót hajtod te lábbal (mint a gyerekek a játék motort) A fenti jármű nem hajtható emberi erő által, szerintem ez világos.
Az pedig más dolog, hogy a rendőr mennyire ismeri a jogszabályokat, de még ez is a kérdező ellen szólna, ugyanis egy ilyen járműnél jó eséllyel kéri majd a jogsit, illetve kiröhögi amikor azt mondja, hogy ez kerékpár.
persze nem mondom, hogy meg is állítják, azaz "zaklatják", van jobb dolguk is valszeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!