Hogy kell érteni, ha egy autó pl 1.2-es és pl 8 szelepes és ugyanúgy 1.2-es de 16 szelepes?
a 16szelepesnél,a két kisebb tömegű szelep kisebb energiát von el a motortól,így nő annak teljesítménye így az pörgősebb de jobban kell forgatni
a 8 szelepes pedig nyomatékosabb motor
"két kisebb tömegű szelep kisebb energiát von el a motortól,így nő annak teljesítménye így az pörgősebb"
ez szép volt, nálad attól függ egy motor karakterisztikája, hogy milyen nehezek a szelepek? véletlenül sem a szelepemeléstől/szelepösszenyitástól...
ez baromság úgy ahogy van...
a hengerenként 4 szelepes motor alacsony fordulaton ugyanolyan nyomatékos mint a 2 szelepes, magas fordulaton viszont a nagyobb átáramló keresztmetszet miatt jobb a motor öblítése, magyarul több levegőt tud megmozgatni, és több benzint lehet benyomni neki, ezért erősebb mint a 2 szelepes, de ha tapossák többet is fogyaszt...
kis fordulaton nincs különbség, mert alacsony gázállásnál és fordulatnál a 2 szelepes is tud annyit szívni amennyit kell, alacsony fordulaton leadott forgatónyomaték különbség két azonos motor esetén legfeljebb a más kialakítású vezérműtengely miatt lehetséges, nem a szelepek száma miatt...
meg mi ez az energia elvonós baromság? nagyságrendileg tökmindegy, hogy 1 erős rugót és nagy szelepet kell mozgatni, vagy 2 gyengébbet/könnyebbet, a tömeg és az ellenállás megközelítőleg ugyanannyi...
Én sem hallottam még arról, hogy a szelepek tömege határozná meg a teljesítményt. És olyanról sem hogy a 8 szelepes motor nyomatékosabb lenne.
A 16 szelepes az újabb technika és ahogy előttem írták, az az előnye, hogy gyorsabb és hatékonyabb gázcserét eredményez a hengerekben.
5ös
Pedig ennek kiemelkedő szerepe van. Úgy általában a szivó 1.2es 8 szelepes motorok 60 lóerősek, mig a 16 szelepesek jellemzően 70-75 de akár 80 lóerősek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!