Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Két hónap alatt "ellusulhat"...

Két hónap alatt "ellusulhat" az autó?

Figyelt kérdés

1996/12-es Fiat Bravánk eddig szokásosan 6-8 litert fogyasztott, most 10-14-et. Ma járt szervizben, ott mindent jónak találtak, a lambdaszondát is.

Eddig nagyobb távokra volt használva, autópályán, ahol ugye nem 50-nel kell döcögni. De az utóbbi két hónapban minden egyes nap lett használva kisebb távra, városon belül, átlagosan 50km/h-es sebességgel. Két hónap alatt ennyire ellustult volna? A "taposós" módszer helyre rakhatja?

2014. máj. 26. 13:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
48%

Azon ne csodálkozz ha városban többet fogyaszt mint autópályán. És ez nem attól van hogy 50-nel mész, hanem a sok álldogálás és araszolgatás miatt.

Amúgy azzal többre mennél ha nem az évjáratot hanem a motor típusát adnád meg.

2014. máj. 26. 13:31
 2/11 A kérdező kommentje:

Ellustulhat* (kérdésben rosszul írtam)

Fiat Brava SX 1.4 80LE 12V

Köszönöm a választ! :)

2014. máj. 26. 13:38
 3/11 anonim ***** válasza:
79%
Ennek a gyári városi fogyasztása 11,5 liter, szóval a 10-14 liter teljesen normális.
2014. máj. 26. 13:41
 4/11 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem is normális. Ez városi körülmények között ennyit fogyaszt.

Nekem más autóm van, nem is benzines, de pályán az is elvan 5-6 literrel, városban meg benyeli akár a 8-at is dugóban, klímával, nem folyamatosan üzemmeleg motorral.

2014. máj. 26. 13:59
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ment mindenkinek a zöld kéz! :)
2014. máj. 26. 14:03
 6/11 anonim ***** válasza:
33%
Hát nemtom. Nekem 1.4 es 8 szelepes Grande Puntom van (77LE), 2007-es, de ha 10 litert fogyasztana, akkor nem tudom mit csinálnék vele... Autópályán a legnagyobb a fogyasztása (130-cal) 7.5 liter, ennél még városi dugóban is kevesebbet fogyaszt.
2014. máj. 26. 15:16
 7/11 anonim ***** válasza:
52%
Azért egy 2007-es Grande Puntóban korszerűbb motor van mint egy 1996-os Bravában.
2014. máj. 26. 15:26
 8/11 anonim ***** válasza:
52%

Valószínűleg azért dugó kérdése, még a mi pici Yarisunk (1.0-s és benzines) is lazán 10 liter fölé megy dugóban, a leggondosabb fékezéskerülő vezetéssel. Máskor meg mondjuk 4 litert eszik egy szintén városi szakaszon (pár km, sok, de egész kiszámítható lámpa, nagy forgalom, de se lekanyarodás, se semmi), ugyanolyan időjárás mellett (mert az is rengeteget számít).

A kisebb táv eleve fogyasztásnövekedést okoz, főleg télen, de azért nyáron is. A kisebb sebesség attól függ, milyen autó, nem értek hozzájuk. A dugók viszont úgy kb. a legrosszabbak, annál már csak a nyelezés-satufék kombó lehet rosszabb, esetleg orkán erejű szembeszél esővel, hidegben.

Városban sokat számít a vezetési stílus is, főleg, ha sokszor meg kell állni. De vannak dugók, ahol egy gyakorlottabb hypermiler is 10 liter fölött teljesít egy kifejezetten jól fogyasztó autóval. Ez ilyen.

2014. máj. 26. 15:26
 9/11 anonim ***** válasza:
52%

Azért egy 2007-es autót ne hasonlítsunk már össze egy több mint 10 évvel régebbihez!

Nekem meg egy 1.7CDTI 16 szelepes (101LE) Opel Astrám van, 2005-ös. Rengeteget megyek vele pályán, van hogy napi 250km-t is. A tempomatot óra szerint 140-nél nyomom be, így elvan 5,5-6 literrel.

Akkor városi dugóban szerinted mennyit kellene fogyasztania, 3 litert?

Eddig úgy sikerült városban 5,8-at elérnem, hogy teljesen kihalt, sík, lámpa nélküli, kevés lekanyarodással rendelkező útvonalon haladtam, így gyakorlatilag alig kellett fékeznem és gyorsítanom. De eleve ott kezdődik, hogy városban legfeljebb 4.-ig tudok felváltani, ekkor forog a motor 55-nél 1500-at.

Múlt pénteken például Csepelen a városból kifelé az M0-sig 8,5-öt sikerült elfogyasztani egy CR dízellel.

2014. máj. 26. 15:42
 10/11 anonim ***** válasza:
36%
Azért nem űrtechnika ám a Grande 1.4-es motorja (350A1000 motorkód), öntöttvas blokkos, még a szelep is kevesebb benne mint a kérdező Bravájában. Igaz, EU 4-es károsanyag kibocsájtású, de ez nem jár feltétlenül azzal hogy kevesebbet eszik (literekkel!) mint egy EU 3-as 1.4-es.
2014. máj. 26. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!