Melyik gumiabronccsal fogyaszt kevesebbet az autó?
175/65R15-ös méretben. Toyo Nanoenergy 2 vagy Michelin Energy Saver +?
A Toyonak ,,A" osztályú a fogyasztása, míg a Michelinnek ,,C". A Toyoval tényleg kevesebbet fogyaszt? És melyik mennyivel fogyaszt kevesebbet? Valamint Mennyire kopik a gumi, melyikkel mennyi kilométert lehet elmenni?
Szabvány EU matrica. Úgy tud kevesebbet fogyasztani az autó, ha kisebb a kerekeknek a gördülési ellenállása. Ebből a szempontból az "A" jelű a jobb.
A gumik kopását az EU matrica nem tartalmazza. Ehhez független teszteket kell keresned, amelyen mindkét gumi szerepel, lehetőleg azonos méretben.
Fontos szempontok ugyan a fentiek, viszont én inkább a tapadást nézném meg szárazon és nedvesen is. Ha még szükséges, ezután döntenék a kopás, gördülési ellenállás és a zajszint optimális kombinációja révén.
Én használtam már Michelin, Continental, Bridgestone, de még olcsó Debica-t is. Fogyasztásban nem igazán érzékeltem különbséget köztük. Használattól függően kb mindegyik ~60.000 km-t bírt.(205/55 R16)
Viszont észrevettem, hogy az olcsó Debica feltűnően jól teljesített - aztán utánaolvastam, hogy a Debica-ként árult termékek igazából a Goodyear korábbi modelljei.
Ezeknél a nagyon energiatakarékos, alacsony gördülési ellenállású gumiknál azért egy kicsit a tapadás rovására, fékút meghosszabbodásával is jár az az 1-2 deci spórolás. Erről adatot nem tudok írni, én így éreztem. A fékút tekintetében az olcsó Debica konkrétan jobb volt, mint a Michelin Energy Saver.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!