Milyen szemelyautót ajanlanatok tréler huzashoz?
Személygépkocsival szeretnek trélert is vontatni ... Nem túl sűrűn havonta 2-3 alkalommal ... Szóval olyan autó kene ami a hétköznapokban is használható ... 1millio környékén nézegettem az autókat ... Nagyon megtetszett az 5 ős BMW régebbi verzioi... 528i nek jo is lenne az osszsuly ön súly aránya hogy vontatni lehessen vele egy 1500 kilós trélert ... Ezen kívül meg a Kia sportage ami jo lenne es néztem ....
Szóval mit ajanlanatok tréler húzás ra ? Illetve mi a vélemény a fej említett 2 autóról ?
A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 21. §-a következőket írja:
„21. § (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
„(2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
a) személygépkocsi össztömegét,
b) autóbusz össztömegének a felét,
c) tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,
d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét,
e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.
(3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.”
Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy a vontatás szempontjából nem a pótkocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett megengedett legnagyobb össztömege a mértékadó, hanem a pótkocsi tényleges össztömege.
Tessék!
Ééérdekes, de ezt valami furcsa módon kihagytad a KÖhém 6 bemásolásából:
"(4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét."
AZ előbb ezt írtad, idézem:
" Én egy Astra F-el húzkodom legálisan az 1300kg össztömegű trélert... "
Most ezt írod:
"És az opelomnak az össztömege 1520kg azaz 1140kg ráfutófékes vontatmányt húzhatok vele. "
A második az teljesen rendben van, viszont az első az nagyon nincs. Vagy két 70%-os válaszolónk van, vagy gyorsan korrigáltál :D Természetesen ezt húzhatod B kategóriás jogsival.
A Sharanosnak:
én azt elhiszem, hogy a haverjaid autót hordanak be Sharannal. De az 1.9tdi Sharan össztömege nem elég - pont a fentebb leírtak miatt - ahhoz, hogy 2 tonnás trélert akassz mögé (persze csak jogilag). Majd lehet, hogy egy BAG kontroll után máshogy fogják gondolni.
Az a baj, hogy ez nem hit kérdése. Mi megneveztünk és bemásoltuk az ide vonatkozó részt az erre vonatkozó jogszabályból, abban pedig feketén-fehéren le van írva.
Lehet ezt a te ismerőseid is tudják, csak nekik ez olcsóbb, mint egy tachográfos trélerrel nyomni a bulit és megéri kockáztatniuk.
Kedves 70%-os, te valami félreértettél és én is. Én az első hozzászólásodat, úgy értelmeztem, hogy te egy 1300kg-os megengedett legnagyobb össztömegű trélert húzol maximum raksúllyal, az nem lenne jogilag sem megfelelő.
Ugyanezt a trélert kevesebb raksúllyal- amiről mint kiderült te is írsz, hogy bruttó 1140kg-nál kevesebb a vontatmány - teljesen legálisan, a szabályoknak megfelelően húzhatod. Ezzel nincs is semmi probléma :D
De ezek után valszeg abban te is egyet értesz velem, hogy egy 2040kg legnagyobb megengedett össztömegű TDI Sharan mögé nem lehet akasztani hivatalosan bruttó 2 tonnára terhelt pótkocsit. A 72%-os válaszoló is csak azt hajtja, hogy hivatalosan húzhatnak 2 tonnás trélert. Persze 2 tonna legnagyobb megengedett össztömegű üres trélert simán húzhat Sharannal is vagy egy ilyen trélert egy/több olyan autóval, hogy a pótkocsi tömege nem haladja meg az 1504kg-ot. De egy Sharan mögé akasztott 2000kg-ig rakott trélerért valszeg már a határ előtt megcsekkezik, mert a rendőr sem hülye ám, annyira megy neki a matek, hogy a tréler önsúlya + rajta egy 1473kg-os autó már több, mint 1.5 tonna :D
Nekem kb 1100kg lenne az autó amit vinnék pályára ... Ahhoz akkor milyen autó kene ? :)
Ha jól értem nem a papírokra bejegyzett ossztomeg számít a tréler nél hanem a tényleges tömeg ? Ez teljesen új :)
koszonom szépen a fenti kifejtést :) megpróbálom megemészteni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!