Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen szemelyautót ajanlanato...

Milyen szemelyautót ajanlanatok tréler huzashoz?

Figyelt kérdés

Személygépkocsival szeretnek trélert is vontatni ... Nem túl sűrűn havonta 2-3 alkalommal ... Szóval olyan autó kene ami a hétköznapokban is használható ... 1millio környékén nézegettem az autókat ... Nagyon megtetszett az 5 ős BMW régebbi verzioi... 528i nek jo is lenne az osszsuly ön súly aránya hogy vontatni lehessen vele egy 1500 kilós trélert ... Ezen kívül meg a Kia sportage ami jo lenne es néztem ....

Szóval mit ajanlanatok tréler húzás ra ? Illetve mi a vélemény a fej említett 2 autóról ?

2014. ápr. 16. 16:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Akkor mi lenne, ha elmesélnétek, hogy kell értelmezni a jogszabályt. Kíváncsian várom :)
2014. ápr. 16. 18:56
 12/24 anonim ***** válasza:

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 21. §-a következőket írja:

„21. § (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.

„(2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt

a) személygépkocsi össztömegét,

b) autóbusz össztömegének a felét,

c) tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,

d) vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét,

e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.

(3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.”

Álláspontunk szerint ebből az következik, hogy a vontatás szempontjából nem a pótkocsi forgalmi engedélyébe bejegyzett megengedett legnagyobb össztömege a mértékadó, hanem a pótkocsi tényleges össztömege.

Tessék!

2014. ápr. 16. 19:29
 13/24 anonim ***** válasza:
én vagyok a Sharanos. tényleg rosszul értelmezel valamit, mert 2 barátomnak is 7 személyes VW Sharanja van és tudom hogy mindkettő húzhat 2 tonnát, mert azért vették ezt, mert németbe mennek ki és 2 tonnás trélerrel jönnek haza. nem ismerem a jogszabájokat, de tudom hogy a VW Sharan/ Ford Galaxy/Seat Alhambra hármas 7 személyes 1.9-es tdi változata húzhat 2 tonnát.
2014. ápr. 16. 19:32
 14/24 anonim ***** válasza:
És az opelomnak az össztömege 1520kg azaz 1140kg ráfutófékes vontatmányt húzhatok vele. (1140kg az a 1520-nak a 75%-a) azaz én a 220kg-os trélerre felteszem a kb 650kg-os verseny suzuki swiftemet akkor lesz 870kg és az bőven belefér az 1140kg-ba... és azt simán húzhatom "B" kategóriával.
2014. ápr. 16. 19:35
 15/24 anonim ***** válasza:

Ééérdekes, de ezt valami furcsa módon kihagytad a KÖhém 6 bemásolásából:

"(4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét."

AZ előbb ezt írtad, idézem:

" Én egy Astra F-el húzkodom legálisan az 1300kg össztömegű trélert... "

Most ezt írod:

"És az opelomnak az össztömege 1520kg azaz 1140kg ráfutófékes vontatmányt húzhatok vele. "

A második az teljesen rendben van, viszont az első az nagyon nincs. Vagy két 70%-os válaszolónk van, vagy gyorsan korrigáltál :D Természetesen ezt húzhatod B kategóriás jogsival.

A Sharanosnak:

én azt elhiszem, hogy a haverjaid autót hordanak be Sharannal. De az 1.9tdi Sharan össztömege nem elég - pont a fentebb leírtak miatt - ahhoz, hogy 2 tonnás trélert akassz mögé (persze csak jogilag). Majd lehet, hogy egy BAG kontroll után máshogy fogják gondolni.

2014. ápr. 16. 19:49
 16/24 anonim ***** válasza:
nem kötelező elhinni, de hivatalosan húznak 2 tonnát. én részemről többet nem kommentelek, ha nem hiszed el, az a te dolgod. hivatalosan és legálisan húzza a 2 tonnát.
2014. ápr. 16. 20:35
 17/24 anonim ***** válasza:
Figyel egy és ugyan az vagyok! Csak nekem ezt küldték az NKH-tól e-mailben. Nem másoltam be az egészt mert amit írtál az nincs benne. Kinyomtattam az e-mailt. Ezek után bementem a helyi NKH kirendeltséghez magammal vittem a papírt és aláírattam velük és kértem rá egy pecsétet. És az ő álláspontjuk szerint nem a forgalmiban szereplő össztömeg (azaz 1300kg) számít hanem a tréler+ a rajta lévő autónak a súlya. Tehát ha nem hiszi el a rendőrbácsi hogy nem lépem át az 1140kg-ot akkor jogom van kihozatni a mérleget és leméretni az egész "szerelvényt" ha ez nem éri el az 1140kg-ot (az én esetemben) akkor nem tud velem mit tenni max másba köt bele. Épp ezért írtam hogy nem szeretnék veszekedni, de látom mindig van aki okosabb akar lenni másoknál. Ha szerinted nem így van akkor ne trélerezz én meg továbbra is fogok. Szép estét heló!
2014. ápr. 16. 20:37
 18/24 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy ez nem hit kérdése. Mi megneveztünk és bemásoltuk az ide vonatkozó részt az erre vonatkozó jogszabályból, abban pedig feketén-fehéren le van írva.

Lehet ezt a te ismerőseid is tudják, csak nekik ez olcsóbb, mint egy tachográfos trélerrel nyomni a bulit és megéri kockáztatniuk.

Kedves 70%-os, te valami félreértettél és én is. Én az első hozzászólásodat, úgy értelmeztem, hogy te egy 1300kg-os megengedett legnagyobb össztömegű trélert húzol maximum raksúllyal, az nem lenne jogilag sem megfelelő.

Ugyanezt a trélert kevesebb raksúllyal- amiről mint kiderült te is írsz, hogy bruttó 1140kg-nál kevesebb a vontatmány - teljesen legálisan, a szabályoknak megfelelően húzhatod. Ezzel nincs is semmi probléma :D

De ezek után valszeg abban te is egyet értesz velem, hogy egy 2040kg legnagyobb megengedett össztömegű TDI Sharan mögé nem lehet akasztani hivatalosan bruttó 2 tonnára terhelt pótkocsit. A 72%-os válaszoló is csak azt hajtja, hogy hivatalosan húzhatnak 2 tonnás trélert. Persze 2 tonna legnagyobb megengedett össztömegű üres trélert simán húzhat Sharannal is vagy egy ilyen trélert egy/több olyan autóval, hogy a pótkocsi tömege nem haladja meg az 1504kg-ot. De egy Sharan mögé akasztott 2000kg-ig rakott trélerért valszeg már a határ előtt megcsekkezik, mert a rendőr sem hülye ám, annyira megy neki a matek, hogy a tréler önsúlya + rajta egy 1473kg-os autó már több, mint 1.5 tonna :D

2014. ápr. 16. 20:50
 19/24 anonim ***** válasza:
Így van :) ja és a sharan (vagy mi) úgy át is lép a 3500kg-ot tehát nem húzhatja B-vel. ahhoz kell B+E is. De én teljesen legálisan húzom a kb 840kg-ot az astra F-emmel.
2014. ápr. 16. 20:59
 20/24 A kérdező kommentje:

Nekem kb 1100kg lenne az autó amit vinnék pályára ... Ahhoz akkor milyen autó kene ? :)

Ha jól értem nem a papírokra bejegyzett ossztomeg számít a tréler nél hanem a tényleges tömeg ? Ez teljesen új :)

koszonom szépen a fenti kifejtést :) megpróbálom megemészteni :D

2014. ápr. 17. 04:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!