Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Golf IV 1.4 16V autóra milyen...

Golf IV 1.4 16V autóra milyen gumi az optimális?

Figyelt kérdés

Most vettem egyet.

Téli gumi van rajta ami, 195/65 R15-ös.

És a pótkerék az nyári, az pedig 205/55 R16-os.

Én szerintem a téli gumi mérete optimálisabbnak tűnik, mint a másik. A nyárit nagynak érzem!

Vehetek 205/55 R16-os nyári gumit rá? Nem fog többet fogyasztani?

Vagy inkább vegyek a téli gumival megegyező méretűt ?

Köszönöm szépen :)

2014. ápr. 4. 17:09
 1/9 anonim ***** válasza:
31%
míért nem vettél inkább kocsit?
2014. ápr. 4. 17:35
 2/9 anonim ***** válasza:
16%

A 205-össel lényegesen többet fog enni (1-2 literrel).

Ha nem rácsingolni, meg 200-al közlekedni akarsz, akkor maradhat a téli gumi is rajta. Én már ~10 éve csak téli gumit használok télen-nyáron.

Nyáron azért nem jó, mert nagy terhelésnél (rácsingolva, 200-al) a hőtől felkeményedik, és csökken a tapadása. Normál használat mellett viszont nincs gond.

2014. ápr. 4. 18:37
 3/9 anonim ***** válasza:
94%

Hogy enne már többet 1-2 literrel, ne fárasszál már. Ilyen hülyeséget :)

Maradj a gyári méretnél a 205/55 R16-nál ez az optimális mérete ennek a kocsinak. Talán 1-2 decivel többet ehet, de lehet még ennyivel sem, gumi és márka függő.

Szélesebb, jobb a tapadása én nem variálnák rajta semmi szín alatt.

Inkább valami fogyasztás csökkentőt tennék bele, ha már ennyire számít a fogyasztás :)

Plusz még ez a kettő is optimális a kocsidra. 225/50 R16 és 205/50 R17.

2014. ápr. 4. 18:43
 4/9 anonim ***** válasza:
90%

Én ezt használnám

Nyáron: 205/55 R16

Télen: 195/65 R15

Ennél szélesebb gumikat nem ajánlom, mert egyből felfutnak a vízen, és a hóban is könnyebben csúsznak.

205-össel tényleg többet fog enni, bár a 2 liter az talán túlzás, de 1.4-es benyás motornál sokat számít, akár 1 literrel is többet fog enni.

2014. ápr. 4. 19:18
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Elsőnek: kocsit vettem használtan, és ez volt rajta!

Lehet hogy az lesz hogy 195/65 R15-ös nyári szettet veszek rá.

Mindenkinek ment a zöld!:)

2014. ápr. 4. 21:21
 6/9 anonim ***** válasza:
Szerintem egy kis autóra mint a golf bőven elég a 195-ös gumi is. Én már a 205-öst is feleslegesnek tartom rá.
2014. ápr. 4. 21:34
 7/9 anonim ***** válasza:
Fogyasztásban az a különbség inkább decikben lenne mérhető...
2014. ápr. 5. 03:47
 8/9 anonim ***** válasza:

Utána kéne nézni mi az ajánlott gyári méret!

Nem adtak az autóhoz gépkönyvet/kezelési útmutatót? Abban benne kellene lennie. Vagy ha nincs ilyened a neten keress rá, biztos találsz róla valamit! Esetleg kérdezz utána valami konkrét Golfos fórumon! Biztos ilyen is létezik, ma már annyi minden van...

Pontosan miben merül ki az hogy "nagynak érzed" a gumit?

Nekem H Astrám van, aminek a nyári gumija 225/45R17, ezzel is jött ki a gyárból alufelnin.

A téli szettet utólag vettem hozzá. Mivel úgy gondoltam, hogy télen, főleg kátyús úton jobb a ballonosabb kerék, valamint árban óriási különbség volt, a téli gumim 195/65R15 lett gyári lemezfelnin, eredeti dísztárcsával. Mivel az én autómhoz ez is ajánlott méret.

Fogyasztásban nincs semmi észrevehető különbség, legfeljebb 1 deci 100km-en. A 15-ös és 16-os kerék között neked szerintem még ennyi se lesz.

Nem tudom honnan ered ez a mítosz a köztudatban hogy szélesebb gumival baromira megnő ám a fogyasztás. Ez egyáltalán nem igaz! Lehet a savanyú a szőlő esete generálta...

A kicsit szélesebb kerék miatt valóban nő valamelyest a kerekek gördülési ellenállása, de ha nem extrém méretű kereket raksz fel, ez elhanyagolható a fogyasztásban.

2014. ápr. 5. 08:36
 9/9 anonim ***** válasza:
72%

Mindkettő gyári méret, de általános szabály, hogy a téli gumi lehetőleg legyen keskenyebb, mert minél kisebb felületen érintkezik a (havas) talajjal, annál jobban megtapad, kevésbé pörög ki/csúszik meg. a 195/65 15 teljesen jó télinek, de igazából nyárinak is az lenne. Felszereltségtől függött, hogy gyárilag melyikkel szerelték.

A szélesebb gumival valóban kicsit többet fog enni, de nem literekkel, max pár decivel, ami elhanyagolható. (Nyilván egy 175-ös virslivel már számottevően kevesebb lenne a fogyasztás, de annak stabilitásban megvan az ára..)

Összegezve: nincs olyan, hogy optimális. A széles gumival stabilabb lesz, főleg kanyarban, de ez nem azt jelenti, hogy a keskenyebbel imbolyogni fog, csak máshogy viselkedik picit. A /65 komfortosabb mint a /55, a "peresebb" gumi jobban pattog, keményebb, viszont kanyarban nem dől be, nem nyúlik, sportosabb vezetést tesz lehetővé (ésszerű határokon belül).

2014. aug. 28. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!