Eredetiségvizsgálat - kinek kell megcsináltatni?
Nem értem ezt az eredetiségvizsgálat-dolgot..
Ha én mint vevő csináltatom meg, akkor előbb ugye meg kell vennem és kifizetnem az autót. Na de ha ezután a vizsgálaton kiderítik nekem, hogy lopott az autó akkor mi van? Buktam a pénzt is meg az autót is??
Hogy van ez?
Semmilyen szabály nem köti ki, kinek a dolga az eredetiségvizsgálat. Az eladó és a vevő egyezik meg róla, ki végeztesse el.
Ez mára úgy néz ki, hogy a vevő végezteti el, mert a kapott igazolás csak 30 napig érvényes és ha addig nem kel el az autó, az eladó bukta a pénzt. Az eladók pedig szeretnének mihamarabb megszabadulni az autótól úgy, hogy nem költenek rá sokat (ami egyébként érthető is).
Csakhogy így a vevő eléggé kockázatos helyzetben van: ha az eredetiségvizsgálaton kiderül, hogy nem stimmel valami, se pénz, se autó. Az autót lefoglalják, a pénze után meg futhat, mert csak addig van meg, amíg ki nem adja a kezéből. Ezért aztán célszerű a vevővel együtt menni eredetiségvizsgálatra és csak az ott kapott igazolás birtokában kifizetni a vételárat. Igaz, ez kicsit bonyolít az ügymeneten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!