Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Eredetiségvizsgálat - kinek...

Eredetiségvizsgálat - kinek kell megcsináltatni?

Figyelt kérdés

Nem értem ezt az eredetiségvizsgálat-dolgot..

Ha én mint vevő csináltatom meg, akkor előbb ugye meg kell vennem és kifizetnem az autót. Na de ha ezután a vizsgálaton kiderítik nekem, hogy lopott az autó akkor mi van? Buktam a pénzt is meg az autót is??

Hogy van ez?

2014. márc. 27. 11:47
 1/7 anonim ***** válasza:
3%
ha jól tudom a vevőnek kell megcsináltatni
2014. márc. 27. 11:55
 2/7 anonim ***** válasza:
76%
Megegyezés kérdése, nincs konkrét szabály rá.
2014. márc. 27. 11:55
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Semmilyen szabály nem köti ki, kinek a dolga az eredetiségvizsgálat. Az eladó és a vevő egyezik meg róla, ki végeztesse el.

Ez mára úgy néz ki, hogy a vevő végezteti el, mert a kapott igazolás csak 30 napig érvényes és ha addig nem kel el az autó, az eladó bukta a pénzt. Az eladók pedig szeretnének mihamarabb megszabadulni az autótól úgy, hogy nem költenek rá sokat (ami egyébként érthető is).

Csakhogy így a vevő eléggé kockázatos helyzetben van: ha az eredetiségvizsgálaton kiderül, hogy nem stimmel valami, se pénz, se autó. Az autót lefoglalják, a pénze után meg futhat, mert csak addig van meg, amíg ki nem adja a kezéből. Ezért aztán célszerű a vevővel együtt menni eredetiségvizsgálatra és csak az ott kapott igazolás birtokában kifizetni a vételárat. Igaz, ez kicsit bonyolít az ügymeneten.

2014. márc. 27. 12:16
 4/7 anonim ***** válasza:
Legutóbbi autóvásárláskor úgy volt, hogy az eladó vitte el az autót és csináltatta meg miután szóban megegyeztünk, hogy megveszem az autót én fizettem ki neki a költséget utólag, aztán aláírtuk az adásvételit.
2014. márc. 27. 15:04
 5/7 A kérdező kommentje:
#4: igen, azt hiszem így a legkorrektebb. Megpróbálom én is így intézni.
2014. márc. 27. 16:42
 6/7 anonim ***** válasza:
Nekem úgy rémlik, hogy némely adásvételi szerződésben van olyan szakasz, ahol az van írva "az eladó kijelenti, hogy eladandó gépjárművén nincs hatósági kőrözés." bár lehet másként van írva. Arra akarok utalni, ha ez a szöveg szerepel az adásvételin, és az eredetvizsgán megbukik az autó, akkor az eladótól vissza lehet követelni az autó vételárát.
2014. márc. 27. 17:11
 7/7 Motorman válasza:
Nincs rá szabály, de mivel csak 60 napig érvényes, a hirdetők nem csináltatják meg előre.... A valóságban a vevő érdeke, hogy ne lopott holmit vegyen, de érdemes belevenni az adásvételibe, hogy eladó jótáll a vizsgálat sikeréért, ellenkező esetben visszaveszi/fizeti a vételárat és persze a vizsgálat díját is.
2021. jún. 4. 12:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!