Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért van betiltva a kocsik...

Miért van betiltva a kocsik alatt a neonfény?

Figyelt kérdés
2009. dec. 17. 10:34
 1/10 anonim ***** válasza:
Azt hiszem azért, mert megzavarja a szembejövőt, így balesetveszélyes.
2009. dec. 17. 10:47
 2/10 anonim ***** válasza:
17%

Kb azért, amiért nem fényszórózunk a másik szemébe.

Téged nem zavar, ha a szembejövő xenonja kiégeti a szemed? Az is elég idegesítő tud lenni, hát még ha különféle színű fények is lennének alatta.

2009. dec. 17. 10:54
 3/10 anonim ***** válasza:
36%

Én is hallottam, hogy illegális, de engem soha, egyetlen rendőr sem állított meg emiatt. Volt, aki megnézte, elmosolyodott, de nem csinált semmit. Nyugodtan fel lehet rakatni. (olyan 30-40-ből megvan)

1 dologra figyelj, lehet, hogy csak urban legend, de ne kék legyen. Tudom, hogy az egy király szín, de a rendőrök állítólag arra ugranak. Az enyém zöld.

2009. dec. 17. 10:59
 4/10 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem még hasznos is, elvégre jobban ki van világítva a kocsi, a neon pedig senkit sem tud elvakítani, mert nincs teljesítménye.
2009. dec. 17. 11:06
 5/10 anonim ***** válasza:
80%

A megoldáshoz el kell olvasni a 6/1990. sz. KöHÉM-rendeletet, amely többek között a gépjárművek világító- és fényjelző berendezéseire is tartalmaz megkötéseket. Az autó alá helyezett neonfény egyik ilyennek sem felel meg. Sőt, nem is tud megfelelni, mert a rendeletben felsorolt berendezések mind teljesen más jellegűek. S mivel nem felel meg a rendelet előírásainak, ezért (legalábbis közúti közlekedés során) nem használható.

Jó felvetés, hogy jobban ki van világítva az autó, de itt is érvényes "a kevesebb néha több" elv: jól működő (nem gagyi, színszűrős, alig világító kék-zöld-lila) helyzetjelző és rendesen beállított (nem égbe világító 800 Ft-os tuningizzóval "megerősített") tompított fényszóró mellett éjszaka is észre kell, hogy vegyék az autót. Az, hogy karácsonyfa módjára itt-ott-amott világítanak rajta elemek (szelepsapka, ablakmosófúvóka, padló alatti neon) nem biztos, hogy segít, inkább összezavarja a szembejövőt.

2009. dec. 17. 11:16
 6/10 anonim ***** válasza:
13%

1. mert zavarná a szemből jövőt, gondolj bele, amikor felkelsz reggel, a tv színes képe is zavar, akkor mi lenne az utakon, ha mindenféle színkavalkád jönne velünk szembe állandóan, hosszú távon én tuti beleőrülnék

2. szerintem ízléstelen, mint a legtöbb amatőr tuning, amit olcsópénzért megvesznek és azt hiszik mekkora király lesz tőle a kocsi...

2009. dec. 17. 16:36
 7/10 anonim ***** válasza:

10:59-nek!

Én is hallottam ezt azt hogy nem szabad!Igen valóban nem szabad.Téged valószínű azért nem büntettek meg vagy nem szóltak érte mert ugye mint írtad zöld színű,másrészt valószínű hogy nem lóg ki a kaszni alól vagyis nem látható a közvetlen fénye tehát nem kerül a vakság az ember szemébe és betudták egy küszöbvilágításnak...mert ugye azért nagyon büntetnek ha kilóg a kaszni alól és látni... Nekem például az 1,3-s Ladámon lexus optikás hátsó lámpám van! Egyik rendőr sem kérdezte még meg van-e rajta eu-s jelzés vagyis engedélyezett-e ... Nincs rajt jóváhagyási jel... Ráadásul erősen is ég :D

2009. dec. 17. 22:29
 8/10 anonim ***** válasza:
és ha kocsira tilos (amin tényleg szépen mutat), akkor a sok batár kamionra miért rakhatnak fel kétszázmillió égőt, meg karácsonyfát, meg minden szart??? azse gyári...
2011. márc. 2. 14:50
 9/10 anonim válasza:
Most akkor ha nem lóg ki mehet 2 oldalra zöld neon?
2014. jún. 11. 07:20
 10/10 anonim ***** válasza:

NEM tilos.

Két színért állít meg a rendőr, de akkor sincs semmi az a piros meg a kék, ezen kívül meg nem foglalkoznak veled, max akkor ha feltűnően furán viselkedsz, bőgeted a motort, csikorgó kerekkel indulsz vagy úgy állsz meg, hirtelen mozdulatokat teszel az autóddal, hirtelen gyorsítasz vagy váltasz sávot.

Nekem piros fény volt elől/hátul és mind két oldalon az alvázon, kerekeken meg kék szelepsapka, hátul a rendszámtáblámat meg egy igen ERŐS kékes -fehér led sor világította meg, így jártam gyorsulásra + még a beltér világítást is módosítottam fehér izzok helyett pirosakat tettem be.

Lányok mindig megmosolyogtak, gondolom mert cuki voltam vagy mert egyesek szerint ciki de ezen kívül senki nem foglalkozott velem, kb minden este így jártam a városban mindenhova, amikor kiértem a városból akkor volt 2 -3 havonta egy rendőr aki szolt, hogy ne használjam ezt a két szín egyszerre, aztán ennyi, rám hagyták.

Mikor kékre cseréltem az alváz világításom és semmi piros világítás nem volt az autón akkor egyszer sem állítottak meg hosszú éveken keresztül SEHOL.

Egy hátránya van ezeknek a világításoknak, hogy sok autóra macerás a felszerelése, hogy az biztonságos legyen, nekem is csak úgy ment fel tutira, látszódjon, esztétikus legyen + ne menjen bele a felcsapódó kő, víz, szemét,... hogy belekellet fúrni az alvázba.

Nagyon vagány az alváz világítás, gyerekkoromtól kezdve ez volt minden álmom egyike, hogy ilyen legyen az autóm alatt, és imádtam elmenni üvegépületek mellet/ előtt és oldalra nézve nézni csodálni a gyerekkori álmom egyikét.

Még mai napig meg van ez a deviáns örömöm, pld: kerékpárom szelepsapkájára felteszek időnként két ilyet:

https://www.youtube.com/watch?v=fdlS_4JX73Q&ab_channel=%D0%A..

2021. szept. 14. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!