Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mikor használhatom a nappali...

Mikor használhatom a nappali helyzetjelzőt?

Figyelt kérdés
azt tudom hogy lakott területen kívül tompítottat kell használni, de csak magába a helyzetjelzőt használhatom akkor amikor pl. megyek a városba 1-2 kört?
2014. márc. 17. 09:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Igen, de csak megfelelő látási viszonyok mellett.
2014. márc. 17. 11:14
 2/11 A kérdező kommentje:
és ha szép napsütéses idő van? akkor felkapcsolhatom?
2014. márc. 17. 11:20
 3/11 anonim ***** válasza:
2014. márc. 17. 12:01
 4/11 A kérdező kommentje:

de ez a menetjelző.

én a helyzetjelzőt nem értem.. ami a tompított előtt van egy kattintással

2014. márc. 17. 12:22
 5/11 Sinead ***** válasza:
25%
Helyzetjelzőt konkrétan arra találták ki, ha otthagyod az autót az úton, akkor lássák hogy ott van. Nappal, városban, megfelelő látási viszonyok között nyugodtan használhatod azt is, de az se gond ha nem használsz világítást.
2014. márc. 17. 12:34
 6/11 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2014. márc. 17. 13:45
 7/11 anonim ***** válasza:

A zavar oka az, hogy keversz fogalmakat.

Van helyzetjelző, s van nappali menetjelző. Nappali helyzetjelző nincs.

Mindkettőre ide másolom a jogszabályt:

(2)277 A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt.

(8)282 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

A lényeg az, hogy ma már mindig kell világítani valamivel, mindenhol, nem csak városon kívül.

2014. márc. 17. 22:01
 8/11 Sinead ***** válasza:
valahogy csak nem kötelező annyira, a városban 500 emberből 1-nek van felkapcsolva a lámpája, és a rendőrök se ugranak a dologra..
2014. márc. 17. 22:13
 9/11 A kérdező kommentje:
nekem az autómon nincs nappali menetjelző
2014. márc. 18. 11:30
 10/11 anonim ***** válasza:
Köszönjük az információt, de miért írod?
2014. márc. 18. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!