Hogy küszöböljem ki a lefulladást?
Sok gyakorlás! Azért érezni azt, mikor kezd lefulladni az autó, elkezd kicsit remegni, stb. Mindig nagyon lassan engedd fel a kuplungot, és érezni fogod, melyik az a pont, amikor már fog, és melyik az, amikor hiába nyomod még a gázt, csak üresben pörgeted a motort.
Rá kell szánni egy kis időt, és pénzt: egy üres utcában, vagy nagyobb kertben lehet gyakorolni az elindulást-megállást. Hidd el, megéri, mert minél többet gyakorlod, annál hamarabb tanulod meg!
Van egy kis receptem ehhez.
Keress egy üres utcát, valahol a határban amin nem fogsz senkit zavarni.
1. Álló helyzetben rakd a kocsit egyesbe, majd gázadás nélkül indulj el. Nagyon lassan engedjed fel a kuplungot. Figyeljed mikor kezd leesni a fordulatszám (mikor kezd mozogni a kocsi). Ezt a pontot jegyezd meg a kuplungnál.
2. Az 1. pontban megjegyzett helyzetig gyorsan enged fel a kuplungot, onnan lassan tovább. Ezt gyakorolva indulj el jó párszor.
3. 2. pontban leírtakat alkalmazd, de adj kis gázt is közben. Tehát: kuplung fel a "tapadási" határig, kis gáz, kuplung lassan fel teljesen kiengedett állapotig.
4. 3. pontban leírtak, de gyorsabban. Gázt már a kuplung "tapadási" pontja előtt adj, így nem kell annyival lassabban továbbengedni amikor eléred azt a pontot. Ezt a technikát már forgalomban használhatod.
5. Keressél egy 10-15 fokos emelkedőt és gyakorolj kézifékes indulást. A 4. pontban leírtakat csináld, de ne engedd fel teljesen a kuplungot, amikor érzed, hogy lemegy a kocsi hátulja (el akar indulni) engedd ki a kéziféket és gáz+kuplung felengedésével indulj el. Vigyázz, hogy ne guruljon vissza a kocsi.
Ennyi gyakorlás elég lesz. Utána már mehetsz bátran forgalomba, de javaslom, hogy ne próbálj gyorsan indulni lámpánál, mert akkor esélyesebb a lefulladás. Szépen, nyugodtan, amíg nem vagy benne biztos.
Húha :O Köszönöm a sok választ és segítséget! Ment a zöld kéz mindenkinek!
Kedves szántóvető!
Úgy tanították, hogy nyomjam a gázt, és közben engedjem a kuplungot. Amikor még tanultam, ment is, de amióta nincs mellettem a tanár, folyton a fent említett hibába ütközöm
Na én még annyit tennék hozzá, hogy teszteld le mennyivel megy az autó alapjáraton, 1-esben, mikor már teljesen felengedted a kuplungot. Ahhoz, hogy ne fulladj le, addig kell csúsztatni a kuplungot, amig ezt a sebességet el nem éri az autó. Ez kb 3 másodperc, ha nem adsz gázt. Ha adsz gázt (mindig kell), akkor kevesebb ideig kell csúsztatni a kuplungot, 1-2 mp.
És gyakorolj egy üres utcában, ha kell indulj el 100x is, a lényeg, hogy ráérezz, hol van az a pont, ahol el kezd fogni a kuplung.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!