7 éves 40ekm OPEL benzines 1.4 es 16 szelepes autómhoz milyen motorolajat vegyek?
Előző, ez nem megoldás!
Ha átereszt a főtengely szimmering cserélni kell. Ha Ecotec motor és fogyasztja az olajat, a szelepszár szimmeringeket kell cserélni. Nem pedig a gyári előírásnak egyáltalán nem megfelelő olaj viszkozitását növelni.
Az okot kell megszüntetni, nem a tüneteket kezelni. Ha már a 20W50-es olajat is enni fogja, akkor mit csinálsz?
7 éves, azaz 2007-es Opelra biztos hogy a Dexos2 szabvány az előírás. Az pedig ezeket a viszkozitásokat engedi meg: 0W30, 5W30, 5W40, 0W40. De a viszkozitáson kívül van még rengeteg más paramétere egy olajnak. Így nem csak ezt kell alapul venni.
A linkelt Dexos2-t teljesítő olajok mind jók bele. A gyári GM 5W30-as olaj is tökéletes. Én is azt használom.
"10w40 félszintetikusat ugyanezekből,az vastagabb picivel"
Ez pedig nem teljesen igaz.
Hidegben valóban viszkózusabb lesz, nehezebben szivattyúzható, lassabban fog felépülni az olajnyomás, tehát hidegindításkor jobban fog kopni a motor.
Üzemmelegen pedig tökéletesen ugyan olyan a viszkozitása mint egy 0W40-es olajnak. Tehát ugyan úgy szivárogni vagy fogyni fog.
Azaz az ilyen olajjal hosszú távon inkább ártasz, mint használsz.
Akkor tedd nyugodtan, de a hülyeséget nem kéne terjeszteni! Pláne nem másra ráerőltetni.
Ecotec motoroknál típushiba, hogy egy idő után kikeményedik a szelepszár szimmering és ott engedi át az olajat. Persze hogy a dugó, palást, gyűrűk kifogástalanok voltak, mert nem is ott kell(ett volna) keresni a hibát!
Úgyhogy ennyit a nagy szakértelmedről...
Ha pedig ennyire érdekel, szintén 16 szelepes Ecotec motorom van (Astra H). Nemrég fordult át a számláló 200.000km-en, most éppen gyári GM 5W-30-as olaj van benne, de előtte volt 0W-40-es is és 0,1 l/10.000km (figyelem nem /1000km!) körül van az olajfogyasztásom.
Igen, kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától... :)
Ha rajta van valahol a flakonon hogy C3, akkor teljesen megfelelő bele.
Korábban használtam én is ezt az olajat. Egyesek szerint hajlamos a felhabzásra, de én nem tapasztaltam vele ilyet.
Egyébként csak kíváncsiságból azt megkérdezhetem, hogy Opelon belül milyen típus, és milyen motorral szerelt az autód?
Továbbá ezt a fórumot is ajánlom figyelmedbe, he érdekel bővebben a téma: [link]
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!