Benzint öntöttem diezel motorba?
Körülbelül 3 liter benzint és 25-30 liter gázolajat öntöttem a dizel autómba 2003-as seat toledo.
Lehet valami baja ilyen kis mennyiségtől?
Csakhogy a kérdés címébe kiírt mondatod nem egy kérdő, hanem egy kijelentő mondat - kérdőjellel a végén.
Mondjuk ez még nem olyan durva eset. Nagyon irritáló viszont, hogy a kérdezők 60-70%-a nem képe normálisan egy kérdést normálisan megfogalmazni, és sületlen baromságok jönnek ki, egyrészt vicces, másrészt viszont elszomorító...
Hát az "alaphoz" képest valóban nem indul jobban, de annál igen, mint amikor beletrutymósodik a gázolaj a tankba meg az üzemanyagcsőbe a hidegtől. A benzint azért adagolják télen a gázolajhoz homemade, hogy ne dermedjen meg a gázolaj (a benzinnel dúsított gázolajnak alacsonyabb a dermedéspontja). 5-10% közötti keveréket szoktak képezni, ez kábé 10-20 fokkal viszi lejjebb a gázolaj dermedéspontját (ami alapból kábé -10 és -15 fok között van kúttól, adalékoktól és egyéb befolyásoló tényezőktől függően).
A régi szívókat biztosan nem bántotta, vagy legalábbis nem észrevehető mértékben. Az új turbósokkal nem tudom mi a helyzet, valószínűleg függ a motor típusától, konstrukciójától is, de gyanítom, hogy nagyobb mértékű a benzin károkozása, mint a szívóknál. Kérdés, hogy vajon ez a károkozás eléri-e azt a mértéket, amelynél már meggondolandó a benzin ilyen jellegű használata. Ezt nem tudom, de egy-egy ilyen malőr nem okoz gondot (hacsak nem amúgy is a végét járta már az elromló alkatrész).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!