Mitöl lehet hogy hidegen alig van hűtővizem ha pedig megyek vele visszaáll normális szintre amire kihül ulyra eltünik. Nem szoktam utánnatölteni. Audi a4 1.6 benzin. Hol lehet a probléma?
Hőtágulás talán?
Mikor felmelegszik a víz akkor nagyobb a térfogata. Hidegen állítsd be a minimum és a maximum közé a szintet.
Létezik egy fogalom, amit úgy hívnak: hőtágulás. A folyadékok (de a gázok és a szilárd anyagok is) a hőmérséklet növekedésének hatására megnövelik a térfogatukat. A zárt folyadékhűtésnél ezen jelenség káros hatásának kiküszöbölésére építik be a kiegyenlítőtartályt vagy tágulási tartályt (ki hogy hívja). A tartály a hűtőrendszer legmagasabb pontján van és a hűtősapka szabályozza benne a folyadékáramlást. A hűtősapkában van egy szelep, ami bizonyos nyomás fölött kinyit, engedi a hűtőből kiegyenlítőtartályba áramolni a folyadékot, a nyomáscsökkenés hatására lezár, majd további nyomáscsökkenésre újra nyit, ekkor pedig a kiegyenlítőtartályból áramlik a hűtőfolyadék a hűtő irányába. Így a hűtő (és vele együtt az egész hűtőrendszer) hidegen és melegen is teljesen tele van folyadékkal, nincs benne légbuborék. Hidegen kisebb térfogatú a hűtőfolyadék, a kiegyenlítőtartályban alacsonyabb a szint. Ahogy melegszik és tágul a folyadék, a kiegyenlítőtartályba megy a felesleg, hogy lehűléskor újra onnan pótlódjon.
Na de mi van, ha túl alacsony a szint? Felmelegedéskor a nyomás a szelepen át kiküldi a folyadékot a kiegyenlítőbe, ott megemelkedik a folyadékszint, lehűléskor pedig lefolyik a felesleg. De van, hogy a szelep még nyitva van, mert alacsony a nyomás, a kiegyenlítőből viszont már elfogyott a folyadék. Ilyenkor mi megy be?
Úgy bizony: levegő. Fellevegősödik a hűtőrendszer, nem lesz meg benne a szükséges túlnyomás (üzemi körülmények között a nyomás magasabb benne a légkörinél, ezért 100 fokon még nem forr fel a hűtőfolyadék), felforr a víz, a légbuborék pedig biztos, hogy rossz helyen lesz: vagy a hengerfejben, ahol a legintenzívebb a hőtermelés, vagy a fűtőradiátorban, ami meg így nem fog meleget fújni.
Éppen ezért a kiegyenlítőtartályban olyan szinten kell állnia a hűtőfolyadéknak, hogy teljesen hideg motor mellett is legyen benne némi tartalék, biztosan ne szívjon levegőt a hűtőrendszer. Egy idő után úgyis csökkenni fog a szint a párolgás és a tömítéseknél fellépő veszteségek miatt. De csak halkan jegyzem meg: jó állapotú motornál ezek nagyon kicsi szintcsökkenést jelentenek és a hűtőfolyadékot egyébként is cserélni kell bizonyos időközönként, újra beállítva a szintet.
A kiegyenlítőtartályon szokott lenni szintjelzés, ez azt a szintet jelöli, amin hidegen állnia kell a hűtőfolyadéknak. Melegen ennél magasabb a szint, de amíg nem nyomja ki a sapka alatt, nincs gond. Erre a szintre kell feltölteni a kiegyenlítőt, majd be kell indítani a motort és légteleníteni kell a hűtőrendszert. Ez újabban a motor járatásával, esetleg a gumicsövek nyomkodásával történik. Én mondjuk más trükköt szoktam alkalmazni: leveszem a hűtősapkát, ott töltöm szintre a hűtőt (hamarabb megvan, mint várni, hogy a sapka szelepén át töltődjön), levett sapkával légtelenítek, újra szintre töltöm és utána töltögetem a kiegyenlítőtartályt.
Jajj ne hülyítsetek már!
Kezd a sok duma olyan hasbabeszélős lenni.
Szóval mennyi is az adott fagyálló hőtágulási együtthatója? De konkrétan. Ez hány százalék?
MErt hogy ez önmagában egy-két decit, max hármat ,megmagyaráz, de többet semmiképp.
Tessék már számolni is.
10:41
Pár deci pont elég ahhoz hogy a hűtőrendszer legtetején lévő kb 1 literes tartályon (aminek kb a felénél-háromnegyedénél van a töltési vonal) meglátszódon a változás. Vagy te mire gondolsz, a meleg motor termeli a hűtőfolyadékot, a hideg motor meg felissza?
Az, hogy a hűtőrendszer űrtartalma 8 liter, nem jelent semmit. A beletöltött hűtőközeg ennek max a fele. Az adott hőtágulási együtthatóval ez egy, max két deci szinten van...
Ez nem igazán magyarázat.
12:05
Akkor neked mi a magyarázat barátom? Mert az ellenkezésen kívül még semmit sem biggyesztettél ide. Hozzátenném az általad írtakhoz hogy az isuzu 1.7-es hűtőjébe 6.9 liter folyadék kell a megfelelő szint eléréséhez.
Én nem válaszolok testvérem, csak kétkedek, és őrlődök, hogy a helyes választ találtuk-e meg.
Ennek érdekében kérdezek együtthatókról, mennyiségekről és fizikai törvényekről.
ÉS én is szeretném megérteni a világ új összefüggéseit, például azt, hogy hova tűnik az a nyomorult hűtővíz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!